"Toni, quan anirem a collir els melons i les síndries?" va demanar n'Òscar, un alumne de cinquè del col·legi públic Verge del Toro des Mercadal, al seu mestre, mentre en Raúl explicava que la lletuga havia estat boníssima i molt diferent a les que la mare comprava del supermercat. Alguns havien menjar puré de carbassó, altres ensalada de lletuga i alguns altres havien oferit un bon àpat a les seves tortugues lliurant-los les fulles més tocades de la lletuga, però només les tocades, perquè les bones eren de plànyer.
Cada dimarts des de les festes de Pasqua prop de setanta alumnes de primer, segon i cinquè del centre educatiu han posat rumb cap el seu hort, el comunitari, una iniciativa de participació ciutadana amb la implicació de voluntaris experimentats en sembra i collita d'hortalisses i en la què l'Ajuntament hi cedeix el terreny.
La notícia de l'hort comunitari va sortir als mitjans pocs mesos després que els alumnes de cinquè haguessin desenvolupat un taller de plantes dins la mateixa aula escolar. Però, tal i com ho havia predit en Miquel, un dels pocs escolars coneixedor del món del camp, les patates no naixerien en aquell ambient. "En va sortir una però petita com un mèrvil", explica en Miquel. La notícia d'aquest hort comunitari va ser la seva salvació. Els joves aprenents van escriure una carta a l'Ajuntament per poder participar en la iniciativa. I tres mesos després d'aquell moment ja han collit lletugues, carbassons i mongetes. El centre ha comptat amb tres solcs per al grup de cinquè i tres més per als grups de primer cicle, un espai prou important ja que en cada solc hi caben unes 25 plantes.
Per al centre, l'experiència ha sigut productiva en tots els sentits. I és que, segons explica el mestre del centre, Antoni Pons, "el temps desenvolupat a l'horta ha servit no només per aprendre la sembra sinó també per inculcar el respecte cap els altres, fomentar la comunicació intergeneracional, a tenir paciència, a posar en valor els resultats d'una feina ben feta, el respecte cap el medi ambient i cap a la cultura tradicional allunyada dels transgènics i sobre tot, a aprendre que no sempre les coses tenen un bon resultat, ja que algunes plantes no van arribar a fer fruit".
Els voluntaris experimentats de l'hort, en Toni, en Biel, en Pepe, en Pito i na Daniela, els han ensenyat a fer un solc, a sembrar una llavor, a regar, a fer un planter, a conèixer el nom de les eines, els procediments i el significat d'un calendari pagès molt diferent a l'escolar, entre molts altres aspectes. Per tal d'implicar-los en el projecte durant l'estiu i a fer-los responsables de la feina iniciada, els de cinquè han sembrat productes que naixeran durant l'estiu com són els tomàtics, melons i síndries. "Ens organitzarem per anar a collir-los", explica n'Antoni Pons. Sens dubte, els rostres de satisfacció dels nens en sortir de l'aula amb una hortalissa sembrada, cuidada, regada i collida seva no té preu.