Convertir-se en protagonistes del canvi social mitjançant gestos quotidians, com ara tenir el compte corrent a la banca ètica, comprar productes de comerç just, ser voluntari d'una entitat o, fins i tot, relacionar-se amb els mitjans de comunicació d'una manera crítica i compromesa, és l'horitzó al que hom hauria d'adreçar-se, segons les Jornades de Cooperació que van desenvolupar-se ahir al Centre de Convencions des Mercadal.
La trobada, organitzada pel Fons Menorquí de Cooperació, arribava a la seva quinzena edició i sota el títol "De la paraula a l'acció" va oferir a una trentena de persones la possibilitat de reflexionar envers la situació de crisi que pateix el món i la posició individual de cadascú davant de la mateixa. Per obrir boca, el sempre ponderat i certer Antoni Petrus va oferir una ponència arran "La ciutadania adormida: el repte de deixondir".
El catedràtic en Pedagogia Social va constatar les dificultats que té la ciutadania per ser tal en temps de crisi, un condicionant que s'agreuja en tant es posa l'accent en ell. "Parlar de la crisi és promoure-la", advertí Petris, qui va encoratjar els presents a ser ciutadans participatius des del sentiment i el pensament, amb l'objectiu d'implicar-se en la presa de decisions i en un estil de vida fonamentat en "l'austeritat joiosa".
Després d'un petit recés, va començar la taula rodona. "El Fons defensa que la construcció d'un nou model de societat depèn, en essència, dels nostres comportaments ètics i de la capacitat que, com a societat civil, tenim per fer valer la nostra força, perquè se'ns escolti i, sobre tot, per fer coses", argumentà Marga Benejam, gerent de l'entitat de cooperació, abans de donar pas als participants a la taula rodona, Rafel Triay, representant de la banca ètica, Francesc Triay, de Caritas, el sociòleg Andreu Florit i la periodista Lola Maiques Flores, als quals es va afegir de manera espontània el conseller insular de Cooperació, Juanjo Pons.
Coincidència gairebé absoluta entre tots cinc en la diagnosi de la situació i les possibles solucions per sortir-ne. Rafel Triay va fer reflexionar sobre la importància d'apostar per un canvi al món de les finances i Francesc Triay sobre la necessitat de aprendre a pensar i implicar-se en entitats socials, mentre que Maiques Flores animava a exigir als mitjans que siguin crítics i compromesos amb els canvis que demanda la societat, tot i que aquesta exigència comporta fer-los costat com a lectors, oients o televidents, fonts o anunciants. Florit va subratllar perquè aquestes actituds són importants, en la mesura que contribueixen a l'enriquiment individual i social.
Un animat torn de paraula, amb reflexions sobre la classe política, el sistema de partit o el funcionament de la premsa, tancà la jornada- més austera que les anteriors- de la qual els presents van sortir ben satisfets.