Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"El fil conductor del calendari és la formiga traginera"

Ariadna Ferrer Anglada. Creadora de "Un calendari de Menorca"

| Ciutadella |

Autofitxa
Sóc Ariadna Ferrer Anglada, tenc 38 anys i sóc de Barcelona. Estic casada amb un maonès, Guillem Alfocea, i tenim dos nens, Lluriac i Arjau. Sóc periodista i vaig arribar a Menorca fa nou anys, després d'haver treballat a TV3 i Catalunya Ràdio. Aquí faig tasques de comunicació i formació de recursos humans, i ara amb el meu marit i en Tomeu Truyol hem fet "Un calendari de Menorca", una guia molt útil sobre el que es fa a l'Illa.

Com és aquest calendari?
A diferència dels calendaris que coneixem, en aquest hi surten les coses de Menorca, les festes patronals, els festius locals, les fires i els mercats que es fan, el dia d'enganar, els peus de s'Àvia Corema. També hi ha les fases de la lluna, els solsticis, o l'inici i el final de curs. Coses que no surten als altres calendaris, per polits que siguin. L'objectiu principal era fer un calendari on sortissin les coses d'aquí.

Com s'organitzen els continguts?
Hi ha dues maneres, a través de les pàgines dels dotze mesos, on surten les coses típiques i que tenen un dia assignat, com les festes patronals, tant les que afecten a tota l'Illa com les locals de cada poble. I després, al final del calendari també hi ha una agenda de tot l'any on hi surten totes les altres coses que se sap que es faran però que a hores d'ara no tenen data, o que es faran més d'un dia, com els Dimarts as Migjorn o la Fira de la Gallina Menorquina. A més, cada mes hi ha un refrany, una selecció que hem fet a partir del refranyer popular dels Quaderns de Folklore.

Com s'ha fet per aglutinar tota la informació?
Hi havia coses que ja sabíem, però per la resta vam anar al Consell Insular i a tots els ajuntaments, a tots els departaments de cultura i de festes, que ens van facilitar la informació. Hi havia ajuntaments que ens deien més coses que d'altres, però hem anat fent telefonades. Han estat molt amables.

Quant de temps han tardat per recollir-ho tot?
Hem tardat més d'un més, entre en Guillem i jo.

Crec que el calendari té un fil conductor...
Sí. Enlloc de posar les típiques fotos de Menorca, el que hem fet és cercar un element menorquí, que ha estat la formiga traginera, una espècie que està amenaçada per una altra formiga invasora, l'argentina, que ha anat colonitzant l'Illa i ha anat desplaçant les autòctones. I al calendari, a aquesta formiga li fem fer coses cada mes, va a cercar espàrecs, esclata-sangs, el setembre va a l'escola, a l'agost a la platja. Coses que formen part dels menorquins. Hi ha coses més generals, i altres més d'aquí, com el juliol que fa de fabioler. Són unes il·lustracions que ha fet en Tomeu Truyol expressament per al calendari. A més, tota la contraportada del calendari és un text amb informació sobre les formigues, sobre les trenta espècies que hi ha a Menorca. És informació tècnica, una explicació que és força interessant.

On es pot trobar el calendari?
Els hem repartit per tota Menorca, n'hi ha a tots els pobles. Es poden trobar a llibreries, papereries, a les botigues de comerç just i també a algunes jugueteries. A Maó i a Ciutadella és on se'n troben més, a Ferreries, es Mercadal i Alaior hi ha quatre punts de venda, un a Fornells, es Migjorn, es Castell i Sant Climent i dos a Sant Lluís. El preu de venda és de 12 eurosFerrer Anglada, tenc 38 anys i sóc de Barcelona. Estic casada amb un maonès, Guillem Alfocea, i tenim dos nens, Lluriac i Arjau. Sóc periodista i vaig arribar a Menorca fa nou anys, després d'haver treballat a TV3 i Catalunya Ràdio. Aquí faig tasques de comunicació i formació de recursos humans, i ara amb el meu marit i en Tomeu Truyol hem fet "Un calendari de Menorca", una guia molt útil sobre el que es fa a l'Illa.

Lo más visto