Organitzat pel Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, ahir es celebrà la primera gran Festa del Reciclatge a Ferreries. I perquè primer a aquesta població? Doncs és la que més recicla en mitjana per habitant.
La Festa del Reciclatge assolí els dos objectius que la motivaren. L'un, conscienciar, i l'altre fer palès que la majoria de deixalles poden tenir una segona vida, altres usos. La gentada que acudí per veure de què anava la festa quedà sorpresa de la quantitat de coses que podem fer amb tot allò que tirem.
En primer lloc, a l'inici de la festa un divertit passacarrers convocà la gent per assistir a la plaça Espanya on tenia lloc l'esdeveniment, una cercavila encapçalada pels gegants de Llucmaçanes, que comptava amb uns gegants força originals, tots ells fets de tot tipus de residus (llaunes, barrils de plàstic, tubs, papers...), que una volta haver-hi posat força imaginació s'han convertit en personatges màgics i de grans dimensions, titelles, cavalls, equilibrista, gegant i músics (aquests amb música inclosa), que amb una mínima manipulació o impuls agafen moviment. La seva presència captà l'expectació de tothom. El recorregut de la cercavila fou animat en tot moment per la banda de tambors.
Sota l'envelat de la plaça Espanya, hi havia escampats trenta-tres jocs, dels tradicionals, fets, també amb residus, aquells que tirem cada dia: taps de suro i de plàstic, llaunes, pots i tubs de plàstic, cartró... Tot plegat i posat sota la imaginació de La Residual es crearen jocs d'escacs, dames, parxís, enfonsar vaixells, passar objectes per un fil ferro, jocs que estigueren tot el temps ocupats per la curiositat que despertares. La Residual promou activitats relacionades amb l'educació mediambiental, tot creant objectes manipulats els residus més habituals.
Un petit mercat d'objectes reciclats i un taller per donar vida a bòtils de plàstic, creant figures decoratives, ompliren tot el matí de la Festa del Reciclatge.
Tot això anava acompanyat amb informació sobre la importància del reciclatge, atenent que tot el reciclat surt de l'Illa ( per donar-li nova vida), mentre que la resta es queda. I depèn de com es quedi, potser, més prest que tard, caldrà un nou lloc on abocar-ho. De tot això s'encarrega el consorci de residus, i pel que fa al reciclatge, Ecovidre i Ecoembes, que han subvencionat la festa. Cal fer un recordatori. El reciclatge a Menorca té relativament un cost zero, perquè quan comprem bòtils, llaunes, i altres, aquest productes tenen un petit sobrecost que és precisament per això, per propiciar el seu reciclatge una volta usats.