autofitxa
Em dic Concepción Mateos i som d'Hecho, Osca, de la Comunitat d'Aragó. Vaig arribar a Menorca per treballar com a mestra l'any 1984 i em va agradar tant que vaig voler quedar-m'hi per sempre. Som mestra del col·legi Antoni Juan de Maó. M'agrada molt passejar pel Camí de Cavalls i arribar a platges meravelloses. També m'agrada la música i ballar, fer pilates i ioga. Tinc un fill i una filla que han estudiat a Barcelona i ara fan feina allà.
Què diria que té d'especial el col·legi Antoni Juan en el que porta ja uns anys treballant i del que diu que no deixaria per cap altra?
Aquesta escola és especial per a mi i l'estim. Sí, és veritat que porto ja 23 anys treballant com a mestra i n'estic molt contenta. A vegades he pensat demanar un trasllat, però quan ha arribat el moment de presentar la documentació no ho he fet.
Què és el que li agrada més?
És difícil dir que m'agrada més. Valor positivament la relació amb els companys i la feina amb els alumnes. Des de que vaig arribar he posat molt de mi en aquesta feina i hem fet moltíssimes millores que han suposat esforços importants. Personalment he canviat vàries vegades d'especialitat; he fet 11 anys a Educació infantil, nou anys de Primària a segon cicle, dos anys d'anglès i els tres darrers estic com mestra d'Atenció a la Diversitat dins l'equip de reforç educatiu de l'escola. Em sento molt agraïda de tenir aquesta feina. M'agrada veure antics alumnes meus que ara són mestres i també que ara tinc com alumnes els fills d'antics alumnes. Això vol dir que m'he fet gran, que he envellit, però també veig com els pares tenen bon record i et donen els seus fills perquè confien en la feina que fem.
Les aules d'Antoni Juan són d'una gran diversitat cultural, quin profit en treuen?
Sí la diversitat és una de les nostres característiques, a la vegada que la joventut del claustre que té una mitjana de 35 anys. Nosaltres estem acostumats a aquesta diversitat perquè sempre ha estat així. És important treballar la socialització dels alumnes perquè aprenen que hi ha molts punts de vista de quasi tot; aprenen a raonar, a respectar-se, a comprendre que el mon és així, que hi ha moltes races, totes precioses i molts idiomes, religions i cultures diferents. Al principi quan són petits, o quan arriben a l'escola, la principal dificultat és separar-se de la mare o el pare ja que moltes vegades els alumnes no han anat mai a escoleta infantil i han estat només a casa. Jo vaig tenir dues germanetes beduïnes, nòmades del Sàhara que allà vivien en haimas i no suportaven la cadira. Quan duien una hora assegudes, se tiraven de la cadira, per canviar de postura.
Quins projectes, al marge de les línies curriculars, duen a terme?
Som escola ecoambiental, donem més hores d'anglès que altres escoles ja que tenim el projecte de Seccions Europees (donem l'assignatura de plàstica emprant com a llengua vehicular l'anglès); som molt innovadors, tenim una biblioteca i aula d'ordinadors en funcionament tot el dia per torns, tenim tres pissarres digitals interactives que empra tota l'escola... A més el curs pròxim iniciarem un projecte digital per 5è i 6è amb el que els alumnes faran feina més amb ordinadors que amb llibres de text. Tenim a punt d'aprovar un altre projecte molt important per l'escola del que només falta signar. Es tracta d'un projecte d'educació plurilingüe pel qual, entre altres coses, els alumnes rebran 5 hores d'ensenyament en anglès com a llengua vehicular, 5 hores en castellà i 12 en català. A més seguirem amb el programa de Seccions Europees. Tenim tallers d'immersió al català fent teatre, un hort escolar ecològic, una activitat de radio i moltes coses més.