D'entre els centenars de banderes que han aparegut durant el mes de juny per tots els carrers de Ciutadella, lluint amb orgull la creu de Sant Joan a finestres i balconades, en penja una des d'ahir, al nombre 1 del Camí de Sant Joan de Missa, que des d'enfora ja se la intueix diferent.
És l'autèntica, la que tothom vol tocar i besar, la que representa la festa, la que portava diumenge el caixer fadrí i que durant tota aquesta setmana, ballarà amb el vent i la llum del solstici, custodiada com mana el protocol, a la casa del caixer casat d'aquest bienni.
Margarita Moll Moll, casada amb Joan Florit des de l'any 1985, és segons la tradició, l'encarregada de penjar-la quan surt el sol i a sol post, despenjar-la. I que Sant Joan caigui enguany en cap de setmana, fa que la tasca de treure-la a la balconada de casa duri quasi el màxim de dies possible.
La massificació que acompanya en els darrers anys tots els actes relacionats amb Sant Joan, ha convertit aquest instant en un més del calendari, d'aquells que la gent devota que segueix la festa no es perd.
Ahir fosquet, ja hi havia una trentena de persones que esperaven, per ser testimonis del breu moment en què na Margarita, orgullosa i digne, complint el seu paper, va onejar la bandera abans de guardar-la, saludant amb simpatia als assistents.
La dona del caixer casat, farà el mateix ritual cada dia a les 6.15 del matí, i a les 21.15 del vespre. I és que ha estudiat les hores de sortida i de posta per complir amb els protocols.
Aquest acte senzill, tanmateix d'un gran valor simbòlic, entre es Dia des Be i el dissabte de Sant Joan mantindrà viu l'esperit de la festa. Serà dia 23 capvespre quan, abans des Caragol des Born, Margarita Moll farà entrega de la bandera a Marc Casasnovas, el caixer fadrí, amb qui inevitablement es crea una complicitat emotiva.
Diuen que només hi ha dues dones protagonistes per Sant Joan i una d'elles, és la dona del caixer casat. Aquesta setmana, és la seva.