"De la descendència de David, tal com ho havia promès, Déu ha donat a Israel un Salvador. Abans que vingués ell, Joan va predicar a tot el poble d'Israel un baptisme de conversió". Amb aquesta lectura del llibre dels Fets dels Apòstols ahir, a l'ermita de Sant Joan Baptista, coneguda popularment a Ciutadella com Sant Joan de Missa, caixers, cavallers, bisbes i clergues, i milers de ciutadellencs, menorquins i visitants, alabaren Déu en el capvespre del dissabte de Sant Joan.
Cinc minuts abans de les vuit del fosquet el caixer senyor, Luis de Olivar, i sa capellana, Francesc Cardona, entraven a cavall al pati de l'ermita de Sant Joan. Els precedien al toc de tambor i al so del fabiol d'en Sebastià Salort, la bandera de Sant Joan, portada pel jove caixer Marc Casasnovas, el caixer menestral, Joan Florit, els dos caixers pagesos, Pau Bosch Moll i Pau Bosch Salord, i la resta de la pagesia ciutadellenca.
Si a l'entrada al Caragol des Born el caixer senyor i sa capellana van ser obsequiats amb un bon passadís pels joves de Ciutadella, ahir, a l'ermita de Sant Joan, van ser els infants i els majors, qui als crits "d'una capadeta" i forts aplaudiments, feien el passadís fins al davant de l'ermita.
Descobrint-se del capell o de la guindola, cavallers i caixers van saludar el bisbe de Menorca, Salvador Giménez, que estava acompanyat del bisbe ciutadellenc, auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, i també pel vicari general i rector de la Catedral, Gerard Villalonga, i el capellà de l'ermita, Joan Bosco Martí. Entre els preveres assistents ahir a l'ermita, els ciutadellencs Joan Bosco Faner, Florenci Sastre, Pere Oléo i Antoni Fullana, a més del capellà de Sant Miquel, Emiliano García, i rectors d'altres pobles com Joan Miquel Sastre i Joan Tutzó.
La Litúrgia de les Hores que resa diàriament l'Església marca el res del fosquet com les Vespres, tot i que antigament, abans de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II (1962-65), que enguany compleix el cinquantè aniversari, es cantaven Completes a aquella hora. Les Vespres, presidides pel bisbe Salvador, van ser dirigides pel caixer capellà, Francesc Cardona, que desenvolupa la seva tasca pastoral a les parròquies del Roser de la Catedral i a Sant Francesc, com a vicari parroquial.
El més gran, nascut de dona...
Sant Joan Baptista és celebrat a l'Església en dues dates, cada 24 de juny, commemorant el naixement del familiar de Jesús de Natzaret, i el 29 d'agost, recordant la mort martirial, manat a degollar pel rei Herodes, de qui és conegut com el Precursor del Senyor. I és que Sant Joan Baptista és definit pel mateix Jesús, als Evangelis, com el més gran de tots, i així es canta cada any a les primeres vespres, a una de les antífones del salteri, "entre els nascuts de dona no n'ha sortit cap més gran que Joan Baptista".
Tot i així, l'actitud que defineix a Joan, el Baptista, és el servei, la humilitat i la conversió de cor i de fets. Actituds totes elles que evoca la pregària de l'Església, resada ahir "en acabar el dia primer d'aquestes nostres festes, en alabança a Sant Joan".
Cents de famílies de Ciutadella, de cada any més, s'apleguen a l'ermita en espera de la qualcada de Sant Joan. Berenetes, un refresc o aigua ben fresca acompanyen el ritme pausat de serenor i de pau en espera dels cavalls. La gent aprofita per saludar-se, donar-se les bones festes i veure velles i noves amistats.
Avui dia la majoria dels visitants arriben a l'ermita amb cotxe. Però de cada any es veuen més rengleres de bicicletes, o colles d'amics que pugen a peu fins a Sant Joan al costat de sa somereta.
Sant Joan de Missa lluïa la millor de les estampes santjoaneres. Banderes ventades per la brisa de tramuntana, la brillantor de la calç blanca de les seves parets, i les canyes verdes als peus del sant patró de Ciutadella.
Una ermita visitada durant l'any per molts grups de joves i infants, o grups parroquials, però també de famílies i amics que aprofiten el casat per fer caps de setmana de convivència.
Però si qualque dia voleu gaudir d'aquest immillorable escenari espiritual de les nostres festes, cada dilluns, de les quatre a les set del capvespre, la podeu visitar, i també comprovareu que hi ha gent que, voluntàriament, cuida i mima l'ermita més estimada pel poble de Ciutadella.
La nota curiosa d'enguany: només una campana va sonar per avisar de l'arribada de la qualcada i cridar la gent a pregar a Déu. I és que l'altra necessita una reparació. El capellà de l'ermita, Bosco Martí, espera que arribi algun donatiu per poder reparar la campana. Tenim un any per endavant. Sant Joan de Missa, bé s'ho val...