Autofitxa
Em dic Xavier, tenc 23 anys i sóc de Ferreries. Sóc enginyer tècnic forestal. De fet, actualment faig el darrer curs d'Enginyeria de Forests a Lleida. M'agrada anar a pescar, sortir d'excursió per la natura, sonar guitarra i nadar.
Decideix estudiar Enginyeria Tècnica Forestal. No és una carrera molt comuna. Com se li ocorre engegar-se en aquest projecte?
No tenia cap antecedent, a jo sempre m'ha agradat tot allò relacionat amb la natura i de petit ja coneixia moltes plantes que trobem pels boscos de Menorca.
Quan va començar s'esperava que la carrera fos tal i com ha estat?
De fet vaig començar sense saber ben bé quines matèries es feien a la carrera. M'esperava que féssim més sortides de camp i no tanta teoria, que féssim coses més pràctiques.
Quin voldria que fos el seu futur laboral?
De moment encara no sé ben bé que faré en acabar d'estudiar, però a Menorca no hi ha gaire feina en aquest sector, sobretot en l'administració pública. Tot i així, tampoc hi ha gaires enginyers forestals a Menorca i pot ser surti alguna feina d'elaborar plans d'autoprotecció en urbanitzacions. També hi ha tot el tema de la biomassa, que és relativament recent, i podria ser també una altra via de treball.
A dia d'avui està immers en algun projecte?
Actualment estic acabant la carrera. M'hi falta fer el projecte final i una part d'assignatura.
Algun aspecte dels boscos que li vagi sobtar de veritat?
Al contrari del que sembla, la superfície forestal a Espanya i a Europa cada any va en augment.
Ha elaborat el pla d'autoprotecció de sa Roca. Per què va decidir dedicar el projecte de fi de carrera a aquesta iniciativa?
En el moment de decidir sobre què fer el projecte tenia varies alternatives, i com que ja havia estat a sa Roca anteriorment i tenia contactes amb la gent d'allà, vaig decidir aprofitar la feina que ja tenia feta per acabar d'ampliar-la i que hem pogués sortir un projecte de final de carrera.
Pot ser el començament d'una acció responsable d'ajuntaments o associacions de veïns i que prenguin consciència de la importància de contar amb aquests plans?
Esper que sigui així. Encara hi ha molta feina a fer en aquest sentit.
Com descriuria els boscos de l'Illa?
Els boscos de l'Illa estan bastant descuidats. Però tot i així, crec que tenen el seu encant com a atractiu per a la gent que ve.
Segons el seu parer, què els diferencia de la resta de l'Estat?
Són semblants als altres boscos mediterranis. Sempre és polit passejar pel bosc i actualment amb el tema de la biomassa tenen bastant potencial d'explotació. A més, sempre és bonic veure un paisatge on hi ha boscos. Com a inconvenient, pel fet de viure en una Illa, si vols endur-te'n la fusta a la Península els preus són més cars.
Algun consell a la gent per evitar alguna desgràcia forestal?
Tenir més respecte cap al bosc. Si has de fer foc anar amb molt de compte i si la gent talla algun arbre que també s'emportin les branques i no deixar-les tirades.