Síguenos F Y T I T R
Festes de la Mare de Déu de Gràcia

Enèrgic primer jaleo de festes

Amb tres quarts de retard, el fabioler entrava a la Plaça Constitució seguit de tota la qualcada, uns 125 cavallers que minuts després oferirien un gran espectacle, acompanyats de les notes de la Banda de Maó

Salts. N’hi va haver de tot tipus però, sens dubte, els més elegants van ser els que s’emportaven els aplaudiments del públic. La gent no es volia perdre ni un sol detall d’aquesta jornada, d’aquí que els flaixos es multipliquessin a la Plaça per immortalitzar el moment. - Gemma Andreu

| Maó |

"He esperat aquest moment tot l'any. Tenia molts de nervis, nervis d'emoció, de poder participar a la qualcada del meu poble". Així definia el moment Cristina Riudavets, una de les cavalleres més joves que enguany participen a les festes. "Sóc la quarta de menys edat", anunciava amb una resplendor als ulls mentre acaronava el llom del cavall, en Piló de deu anys, i després d'haver-se estrenat a la Plaça, plena a vessar. Eren les declaracions d'aquesta jove genet, però probablement van ser molts els participants a la qualcada qui haguessin pronunciat les mateixes paraules.

Començava a caure la nit. La Plaça Constitució s'anava omplint a mesura que el rellotge de l'Ajuntament avançava a passos agegantats i deixava enrere l'hora que inicialment havia de començar el jaleo.

No fou fins les 21.15 hores, tres quarts després de l'hora prevista, quan el fabioler Víctor Pons, entrava per la Costa de Sa Plaça al so del tambor i el fabiol. Tot seguit i sense perdre temps, la caixera fadrina Iris Ortiz lliurava la bandera a l'equip de govern i la qualcada oferia una primera volta de cargol.

A les 21.35 hores entraven de forma triomfal la caixera batllessa, Águeda Reynés, i el caixer capellà, Joan Miquel Sastre, i la banda de Música de Maó començava a sonar les notes de "El Postillón de la Rioja". Els flaixos no aturaven de d'enllumenar la plaça. Immortalitzar aquell moment tan espectacular era objectiu de totes les càmeres.

Així s'encetava el primer jaleo de les festes que es va viure energèticament.

"De luxe", clamava Víctor Llopis, un maonès que s'estrenava enguany. Foren les primeres paraules que li sortiren després de viure tan intensament dues voltes de jaleo muntat a en "Vernís".

"N'Altivo" era el primer any que sortia. El seu genet, Jesús Pons, lluïser, hi anava com a caixer convidat. Amb gran experiència cavalleresca, Pons assegurava que "hi ha molta gent a la Plaça" però "n'Altivo" havia sortit victoriós de la gesta.

"He xalat molt" assegurava Lina Olives, també maonesa, de 27 anys, qui participava en aquest món de protocols amb en "Turinet". Ho deia mentre li passava la mà suaument pels crins i li donava unes palmades al cap. Després de sis anys de participar-hi, Lina Olives assegurava que "s'ha regirat un poc quan ha vist tanta gent, però al final ho hem ben aconseguit".

Daniel Florit Martínez considerà que "hi ha molta gent però la veritat és que el públic està entregat". La plaça es va fer petita quan en "Vimpi" va entrar en aquell tumult de gent que l'aclamava.

En Jaume Gomila fou un dels cavallers que baixà la mitjana d'edat dels participants. Amb només 13 anys i amb un bon somriure als llavis, aquest jove cavaller va ser fortament aplaudit quan sortí a la Plaça acompanyat per "n'Oasis".

Avui, aquests cavallers viuran un altre cop nervis d'emoció davant una nova jornada de protocols.

Lo más visto