Autofitxa
Som na Maribel Gener Taltavull, i vaig néixer a Ciutadella l'any 1964. Estic casada, tenc tres fills, i som àvia de na Júlia, que té cinc mesos. Faig feina a un forn i som catequista des dels 15 anys, encara que em vaig aturar uns anys, quan tenia els fills petits. Vaig començar a la Parròquia de Sant Miquel i ara som a Sant Esteve.
Vostè combina la seva tasca de catequista amb la formació...
Assistesc a xerrades de teologia i també a catequesi d'adults. Crec que és important aquesta part de formació en la vida i més com a cristiana. Jo sent que som catequista, no que faci catequesi.
Expliqui'm aquesta distinció entre fer i ser?
"Fer" seria com una feina, de vegades feim coses que no som. I "ser" és una opció de vida. Jo transmet una cosa molt important i especial meva, que comporta una vocació. I és que Déu és quelcom transcendent que no pots explicar amb paraules, però que tens a dins i que pots trobar en les persones que t'envolten. Per a mi ser catequista és transmetre açò.
En tots aquests anys, deu haver estat catequista de diferents generacions, nota diferències amb els joves d'avui?
Els canvis socials es reflecteixen en les persones. Fa uns anys, els qui venien a catequesi tenien una base de vivència familiar i de formació que ara, moltes vegades, no tenen.
I com s'adapta la catequesi a aquest fet?
Hem de tenir present que comença una altra època i es tracta d'enfocar el missatge a la realitat que vivim, actualitzant-lo. El missatge és sempre el mateix, no canvia, perquè Jesús no barata, però hem de donar respostes a les preguntes de la societat actual.
Vol dir que no rallen amb els joves de Jesús amb les mateixes paraules que fa deu anys?
Les coses que estan escrites no es poden canviar. El que sí que podem variar és la interpretació.
Però els textos són els que són...
Però més que les paraules d'aquests textos, el que ens importa és l'esperit que els condueix. Que Jesús curi o faci miracles és un fet, però l'apropament de Jesús cap a una persona rebutjada pels altres és el miracle més gros. El missatge no és que Jesús fes coses extraordinàries, sinó que volgués viure aquest amor de Déu en una època que no li era favorable.
Troba que açò també passa avui en dia? Es senten a contracorrent?
Sí, jo moltes vegades em sent a contracorrent, però sé que no és important si som molts o si som pocs, crec que el més important és l'autenticitat, el que vivim i el que podem transmetre. No em fa por ser minoria. És la meva opció de vida, que jo faig arribar als altres per a que els pugui servir a ells si, lliurement, també la trien.
Quants d'anys tenen els fillets amb els que fa catequesi?
Tenen 14 anys. Són de Confirmació, van a segon d'ESO.
I com plantegen les sessions?
Precisament enguany estem introduint canvis. Adaptant-nos als nous temps, fem una catequesi molt més dinàmica i participativa que en anys anteriors. A més de la part teòrica, compaginam amb activitats diferents, com per exemple xerrades, feines de grup, activitats lúdiques, tallers de pregària, trobades amb joves d'altres parròquies de Menorca...
En aquestes edats, quina és la temàtica que tracten?
Partim de l'autoconeixement i de la pertinença a un grup. Per exemple també fem feina amb l'Evangeli de la setmana, i amb el descobriment de Jesús en diferents èpoques de la seva vida. Fem pregària, despertant la sensibilitat per l'entorn... Rallam de la nostra vida i descobrim el paper que hi juga Déu.
I què ha de fer la gent que es vulgui apuntar a catequesi?
Aquesta setmana es fan les preinscripcions, i és tan fàcil com dirigir-se a la parròquia que tenguin més a prop.