Amb els nostres diners podem canviar el món. És el missatge que vol transmetre Joan Antoni Melé (Barcelona, 1951), subdirector general de Triodos Bank a Espanya. Aquest banc és un referent de la banca ètica, i desenvolupa un model de negoci bancari en expansió, que es basa en la transparència, i que combina la rendibilitat financera amb la rendibilitat social i mediambiental. Melé oferirà demà, divendres, a les 20 hores, la conferència "Diners i consciència: la banca ètica", convidat pel Departament de Benestar Social i Joventut del Consell. La xerrada tindrà lloc a la sala de plens del Consell i es podrà seguir per videoconferència al Centre Municipal d'Art Can Saura Morell de Ciutadella.
Diu que si prenem consciència de l'ús dels diners podem ser protagonistes d'un canvi de món, com?
Tant quan comprem, quan estalviem i quan fem una donació. En aquests tres casos, si som conscients de no només tenir en compte el benefici propi sinó també de tota la societat, podem ajudar a canviar moltes coses.
Per exemple...
A l'hora de comprar aliments un pot decantar-se pels ecològics i a ser possible locals, en lloc de comprar productes que no saps on s'han fet, si duen químics o s'han produït en unes condiciones laborals d'explotació. Un altre exemple. Si compres un moble pots decidir si la fusta es ecològica o no i si ha garantia de bones pràctiques en l'obtenció de la llenya, així amb la nostra decisió de compra podem evitar que es destrossin els boscos del món i es respecti el medi ambient.
El mateix passa amb els estalvis?
El mateix. Has de decidir a quin banc o caixa els deixes. Si només preguntes pel tipus d'interès, potser et paguen molt però amb els teus diners s'estan fent coses que no permetries mai, en contra dels teus valors i els teus sentiments. L'altra opció és estalviar amb una banca ètica, que té uns valors i és transparent perquè t'explica el que s'està fent amb els teus diners fins l'últim cèntim. I en aquest cas és més important la rendibilitat social que l'econòmica. El criteri és que els diners de la gent s'utilitzin per a millorar el món, el medi ambient o la qualitat de vida de les persones.
Com va descobrir vostè la banca ètica?
Feia 30 anys que treballava a una caixa d'estalvis i l'any 2000 es va organitzar el primer congrés mundial de banca ètica a Barcelona. Vaig conèixer gent i vaig entrar en una associació per difondre el concepte de banca ètica. El 2006 em van oferir obrir la primera oficina a Catalunya de Triodos Bank. Estic molt content d'haver fet aquest canvi en la banca.
En un context de crisi financera global, què pot aportar la banca ètica?
Estam aportant moltíssim, només invertim en economia real. Estam ajudant a que moltes empreses puguin sortir endavant i creïn llocs de treball, uns diners que reverteixen directament a la societat. Mai fem especulació.
Així, com a banquer ètic, té la consciència tranquil·la?
Sí, amb la il·lusió d'anar a treballar.
Impera una desconfiança cap els bancs, també cap a la banca ètica?
No, al contrari, a Triodos Bank estan venint milers de persones cada mes, el fet de no fer especulació fa que el nostre banc sigui molt segur. Primer, invertim en sectors que coneixem molt bé, tenim un rati de solvència excel·lent i ajudam a millorar el món. Els nostres clients són els que ens porten els seus amics i familiars. Aquesta seguretat és un valor afegit en el nostre banc.
Per què recomanaria a un ciutadà que dipositàs els seus estalvis en la banca ètica?
Donem el servei que donen els altres bancs, però des de la banca ètica informam als clients del què fem amb els seus diners fins el darrer cèntim. El client també tindrà l'oportunitat de participar en aquest canvi positiu que volem fer al món. Tothom es queixa de que el món està malament, llavors, anem a fer alguna cosa; nosaltres donam l'oportunitat.
Vostè és subdirector general de Triodos Bank, com s'explica que Espanya sigui el país europeu on més ha crescut?
Potser perquè arriba un moment de canvi del model de banca. Estam creixent moltíssim, a la gent se li ha despertat la consciència i s'ha adonat que aquest model de societat no podia ser.
Com expert, quina creu que és la solució per a sortir de la crisi?
Solució màgica no n'hi ha, però hi ha algunes coses que ajudarien. Una és tornar a separar la banca comercial de la banca d'inversions, això ajudaria, els diners de la gent no es poden fer servir per especular. A Espanya tenim una gran oportunitat amb les energies renovables i l'agricultura ecològica, per aquí tenim un potencial molt gran per créixer i crear riquesa. Però les lleis han de ser favorables i s'ha de conscienciar a la gent a consumir productes locals i donar a conèixer aquesta agricultura ecològica, de la que Espanya és el primer productor.