Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Al Trocadero hi anava més gent de la que ho confessava"

Loles Pérez i Gemma Moll. Actriu aficionada i estudiant d'actriu

| Maó |

Autofitxa
Som na Loles Pérez, vaig néixer a Maó l'any 1959. Tenc dos fills, en Nacho i n'Adrià. Faig feina com administrativa i la meva afició pel teatre comença amb les Aules de Teatre a càrrec de Pitus Fernández. Entre altres obres he participat a "De la tragèdia a la Farsa" de J. Ramis, "Les Criades" de Jean Genet, "El metge a garrotades" de Moliere.

Jo som na Gemma Moll, vaig néixer a Ciutadella l'any 1981. He estudiat teatre musical a l'Escola d'Art Dramàtic de Menorca i a l'Escola d'Art Dramàtic de Balears. A Menorca he treballat amb La Clota en el "Teatre a la Carta", també vaig intervenir a "Pirates" i a Barcelona he estat amb un parell de companyies.

Què era el Trocadero i que va suposar a la seva època?
Loles. El Trocadero era una sala de festes, un cabaret que va existir a Maó en el temps de postguerra. Era molt famós perquè hi actuaven cantants i ballarines vingudes de fora que canviaven cada setmana. Al Trocadero s'hi feien moltes celebracions i grans festes, la gent ballava i gaudia de bons espectacles. Al Trocadero hi anava molta gent, molta més de la que en realitat ho confessava.

Gemma. Jo la veritat és que no sabia res del Trocadero fins que em van convidar a participar en l'obra que s'estrena avui.

Tòful Mus i Lluís Mangado han creat una obra que es diu "Trocadero" que dirigeix la també actriu Adriana Aguilar.
Loles. Sí, s'estrena avui a les 21 hores a l'Orfeó Maonès i l'expectació que ha causat es demostra amb les entrades exhaurides. Demà es fa una segona representació, a la mateixa hora, i hi queden poques localitats.

Gemma. "Trocadero" és una obra còmica però també dramàtica que val la pena veure realment. L'obra està ideada com a teatre musical i el seu contingut conté crítica política social.

Comparteixen personatge, les dues són les desadores del Trocadero, una quan era jove i l'altra a l'actualitat.
Loles. Jo interpret el paper de la desadora del Trocadero quan és major i narra el que es va viure la nit de l'11 de maig de 1960, el dia que Franco va visitar Menorca i el Trocadero, per ordre governativa, va estar tancat. El meu personatge presenta als altres que són el propietari, interpretat per Sergi Marí, un pianista, que és Arturo Bagur, en Santi, que interpreta Jordi Pérez, un ric senyor de Ciutadella, amb Nito Mercadal, i Gardènia, que interpreta Adriana Aguilar.

Gemma. El meu personatge és una jove enamorada que ha de demostrar que ja no és una filleta, que s'ha convertit en una dona. Aquesta és la part que més m'ha costat de tot, el moment del "destape" que exigeix el guió.

Hi ha algun paralel·lisme entre les llibertats restringides que es permetien a l'època al Trocadero i l'actualitat?
Loles. Els autors no han comentat cap situació especial. Però sí que tal vegada coincideix en què actualment vivim altre tipus de restriccions importants.

Gemma. A vegades pens que ara estem més restringits, d'una altra manera, però vivim temps molt durs. També és cert que la crisi havia de portar una onada cultural i el teatre està a la cresta. Jo esper que es faci realitat la renovació i que sigui realment interessant. Especialment a fora, tot i que també puntualment aquí, s'estan veient noves formes de teatre i grups, com el 15M, que estan promovent canvis socials a través de l'art teatral.

Lo más visto