L'obra "Pluja de fang", de Josep Masanés Nogués (Barcelona, 1967), és una de les finalistes del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull d'enguany, que han estat seleccionades d'entre els 61 escrits originals i inèdits que s'han presentat al guardó d'Editorial Planeta, la dotació del qual ha passat de 90.000 a 60.000 euros.
L'escriptor que resideix a Menorca opta a la convocatòria juntament amb altres tres projectes finalistes: "Club de Tennis Boumort", de Valentí Comella (pseudònim); "I l'anomenaren Terra", de Xavier Sorribes Juna (pseudònim) i "L'estiu que comença", de Júlia Reig (pseudònim).
Al certamen concorren tant obres de ficció com de no-ficció.
El guardó, que arriba a la seva 33 edició des que es va concedir per primera vegada el 1981 per estimular la creació literària en català, es lliura aquest dijous en un acte presidit per Artur Mas que tindrà lloc al Palau de la Generalitat de Catalunya.
Josep Masanés és col·laborador del "Culturàlia", suplement cultural de "Es Diari". Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat en diversos certàmens literaris com el Víctor Mora de Narrativa Breu, el Premi Illa de Menorca de Narrativa Curta, el Premi Contes de Tremp i l'Homilies d'Organyà, amb els relats "Les cosines de Pessonada", "Rita la Polvorera" o "La invasió".
Fa pocs mesos va publicar la seva primera novel·la, "La vall de la matança" (Cossetània Edicions-XXIX Premi de Narrativa Ribera d'Ebre). Una història d'aventures que s'emmarca en els darrers mesos de la Guerra Civil a Catalunya i que conta les peripècies del capità Creus, el sotstinent Ciurana i d'un grup d'homes que tracten de realitzar un atac a un punt estratègic de les defenses enemigues per aturar l'avanç franquista.
Jurat
El jurat del Premi Ramon Llull d'enguany està format per Leonello Brandolini -en representació d'Éditions Robert Laffont-, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lineas i Emili Rosales, que exercirà de secretari amb vot.
L'obra guanyadora s'editarà en català i castellà (Planeta); i en francès per Éditions Robert Laffont.
L'any passat, la columnista i escriptora Imma Monsó (Lleida, 1959) es va alçar amb el guardó amb la novel·la "La dona veloç", una metàfora sobre la insatisfacció que causa la rapidesa amb la qual es viu en l'actualitat.