Si algú ha deixat empremta en el món del teatre menorquí, aquest ha estat José Delfín Serra (Ciutadella, 1900-1963). El seu nom denomina a la companyia teatral més veterana de Ciutadella, que enguany celebra el 50 aniversari i que ha volgut compartir l'efemèride amb el públic amb una exposició retrospectiva que s'inaugurà ahir a El Roser. Assistí Santiago Serra (Ciutadella, 1942), fill del fundador de la companyia i cosí de l'actual director, José Alberto Serra.
José Delfín Serra estudià art dramàtic a Madrid i actuà amb la companyia de teatre d'Enric Borràs i Margarita Xirgu. Fins i tot, arribà a actuar davant el rei Alfons XII. Per motius de salut, el metge li recomanà deixar el teatre. Per açò, a principis dels anys 30 tornà a la seva ciutat natal, on obrí una joieria. Però no abandonà la seva passió per la dramatúrgia i fundà la Compañía Menorca de Teatro.
Delfín Serra morí just quan el grup preparava l'obra "Ses tietes", per la qual cosa, durant l'estrena de la comèdia es decidí donar al grup el nom del fundador. Era 1963 i des de llavors la Companyia J. Delfín Serra ha estat un referent del teatre amateur a Menorca.
Des de la fundació, el grup teatral ha tingut com a directors a Diego Aguiló, Gonçal Pons i José Alberto Serra, que dirigeix la companyia d'ençà 1989 amb dedicació i entrega. De fet, Serra va ser l'impulsor del ressorgiment del grup després d'uns anys de silenci i inactivitat (1977-1989).
L'exposició, precisament, repassa la trajectòria d'un grup que ha escenificat una cinquantena d'obres, inclosos els nombrosos recitals poètics. A la mostra es poden veure fotografies antigues dels primers actors que integraven la companyia i l'evolució, a través d'imatges i retalls de diaris, d'un grup que manté la passió i la fidelitat pel món teatral.
Segons explica José Alberto Serra, la companyia manté l'activitat amb un nucli de 10 actors i actrius amateurs, entre els quals es troba Magdalena Gonyalons, esposa del director i ànima també del grup. La companyia compta amb actors com Cristòfol Riudavets i Joan Benejam, entre d'altres, i està fent un procés per atreure a joves interessats en la interpretació i promoure el relleu generacional.
La darrera obra escenificada pel grup va ser "L'amo en Xec de s'Ullastrar" i, amb motiu del 50 aniversari, es prepara un recital poètic dedicat a Àngel Ruiz i Pablo que tindrà lloc després de l'estiu.