Autofitxa
Sóc Crispín Mariano, tenc 52 anys i sóc des Mercadal. La meva parella és na Carmen Allés, que sempre ha representat un estaló, sobretot en els moments més difícils. El meu món és el de la gastronomia i la restauració, però em vaig ficar en el tema dels vins. Una de les meves aficions és la història de Menorca, i d'aquí surt el nom de les nostres bodegues.
Com sorgeix la idea de produir vi a Menorca?
L'any 1985 vam començar a plantar vinyes al Camí de Tramuntana, a un lloc que li diuen Barbatx. El fet de començar a fer vi va ser un impuls per acompanyar la cuina i la gastronomia menorquina. Jo formo part de l'equip del restaurant Ca n'Aguedet, on la cuina de Menorca sempre ha estat el pilar fonamental. En aquell temps no hi havia vi, i vaig pensar que el millor que podia fer era intentar-lo produir.
Va ser difícil produir-ne?
Sí, hem estat prop de 20 anys en l'absolut desconeixement. Ningú tenia massa interès pel projecte, fins que van veure que els vins sortien bé i que eren bons. Jo he anat fent el meu camí dins aquest món, tant en l'artístic que acompanya tant el vi com els etiquetatges, com en la labor agrònoma. Avui en dia estic en situació de poder dir que la Bodega de Ferrer de Muntpalau, com a pionera del vi de Menorca, encara assumim la responsabilitat de ser els primers, i hem intentat tenir una bona relació entre qualitat i preu.
Què és el més difícil a l'hora d'engegar un projecte així?
Diria que és l'actitud, de la mateixa persona, dels d'aquí. Jo sóc d'aquí, i essent una mica crític amb la labor que s'ha desenvolupat, veig que ens fa falta conscienciació, manera de poder presentar i fer arribar aquest producte a la gent.
Els darrers anys sí que han anat apareixent diferents vins a l'Illa.
Ho valoro de forma positiva. Mai m'hauria imaginat que la producció de vi hagués repuntat de la manera com ho ha fet. Ara bé, als vins d'aquí encara els falta un poc de camí. Una bodega necessita entre 25 i 30 anys per consolidar-se, perquè la vinya no comença a produir un most adequat fins que no té uns 15 anys.
Són bons els vins menorquins?
Són bons. La tecnologia que hi hem incorporat fa que no passi com abans, que podíem tenir un raïm molt bo però al cap d'un quart d'hora aquell most estava destrossat i contaminat. Avui, la tecnologia ens ajuda moltíssim, amb màquines extraordinàries, especialitzades, com les de fred, les premses neumàtiques, i sobre tot la labor de control i de laboratori ajuden molt.
Quantes botelles produeixen?
Noltros feim entre 15.000 i 18.000 botelles, segons l'any.
Per què Ferrer de Muntpalau?.
El nom de Ferrer de Muntpalau és un puntal en la història menorquina. És un personatge molt desconegut, que un dia em dedicaré a reivindicar. Vull organitzar unes subhastes amb unes reserves de vins de les bodegues, per recuperar un manuscrit que hi ha a l'arxiu de la Corona de Mallorca i que necessita una restauració. Intentaré donar suport perquè es pugui recuperar aquest document fonamental per la nostra d'història.