Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Al festival ve sobretot la gent del poble, això ho fa més polit"

Amat Santacana. Coorganitzador del III Festival de Música Antiga des Migjorn

| Ciutadella |

autofitxa
Vaig néixer a Barcelona, el 1980. Sóc violoncelista del Quartet Qvixote, una jove formació. He estudiat violoncel a Catalunya, Salamanca, Viena i Zurich, i tenc un màster en violoncel barroc. Juntament amb Eva Febrer, que és la meva parella, sóc el coorganitzador de la tercera edició del Festival de Música Antiga des Migjorn Gran, que s'inaugura demà dissabte. Sempre que puc, m'agrada venir a Menorca. Les meves aficions són llegir, banyar-me a les platges de l'Illa i caminar pel Camí de Cavalls.

Quan s'enceta el festival i quins concerts han programat?
S'inaugura demà, a les 21 hores, a la Parròquia de Sant Cristòfol, amb un repertori de música de diversos compositors del segle XVII a Itàlia. Els altres dos concerts es celebraran al mateix lloc i a la mateixa hora. El segon serà aquest diumenge, amb un recital dedicat a Corelli i el seu entorn, un compositor i violinista del segle XVIII, del qual enguany es celebren els 300 anys de la seva mort. L'últim concert tindrà lloc aquest dilluns, dedicat a Luigi Boccherini, un compositor d'origen italià que treballà a la Cort espanyola a finals del segle XVIII.

Amb quins músics convidats comptaran en aquesta edició?
Serem sis intèrprets: l'alaiorenca Laura Sintes (traverso); la migjornera Eva Febrer (violí); el barceloní d'origen alaiorenc Borja Mascaró (violí); la mallorquina Margalida Gual (viola); jo mateix com a violoncel i José Ignacio Perbech, violoncelista d'Osca i músic de l'Orquestra de Granada. Laura Sintes, Borja Mascaró i Marga Gual s'estrenen com a músics del festival. La idea és anar convidant a nous músics en cada edició anual.

Com aconsegueixen organitzar un festival d'entrada gratuïta?
Els músics no estan remunerats, únicament tenim una subvenció de l'Ajuntament des Migjorn per ajudar a pagar el viatge de l'únic músic que ve de fora, José Ignacio Perbech, i per a les despeses d'elaboració del cartell i el programa. També molts establiments del poble col·laboren a canvi de posar el seu logo al programa. És una manera d'implicar tot el poble amb el festival, com un projecte inèdit a Menorca.

Sí, una iniciativa única, organitzada per joves músics i que arriba a la tercera edició, la veu consolidada?
Sí, l'any passat va tenir una excel·lent resposta de públic. El primer any (2011), només vam actuar jo i Eva Febrer, i el segon any (2012), vam preparar un programa més seriós i elaborat amb quatre intèrprets i quatre concerts. Enguany som sis intèrprets i oferirem tres concerts.

Amb ganes de continuar i anar cap a la quarta edició?
I tant! Esperem que hi hagi Festival de Música Antiga des Migjorn Gran per molts d'anys. Com a músics hem de fer música, és un bé de la humanitat que s'ha de compartir.

Inusual, joves amb ganes de difondre i compartir la música antiga...
Sí, exacte! Som joves intèrprets que ens agrada la música antiga i tenim entre 28 i 34 anys.

Quin tipus de públic assisteix al festival?
De totes les edats, des d'infants que vénen amb els pares fins a persones grans. Tothom en gaudeix! Hi ha persones de totes les nacionalitats, sobretot gent del poble que ho fa polit. També turistes residents i de pas. És l'únic festival de música antiga que hi ha a Menorca, amb uns concerts de poc més d'una hora de durada, molt amens, amb un repertori atractiu i que els músics explicam de forma didàctica.

Per què troba que atreu la música antiga?
És una música fàcil d'entendre i que et transporta a una altra època i et fa viure sensacions. Crec que és un tipus de música que transmet pau i optimisme.

Lo más visto