Una nova qualcada es prepara per rendir homenatge al patró Sant Cristòfol. Després de descansar l'any anterior, els cavallers tornen a escena pels que són els dies més especials del poble des Migjorn Gran.
La qualcada comptarà amb 33 integrants, entre els quals es troba la fabiolera de les festes. Seus seran els moments més significatius, més icònics. El jaleo, les corregudes i tot el que tengui a veure amb els seus grans companys, els cavalls, quedarà a càrrec d'un grup totalment preparat per donar espectacle i, sobretot, passar-ho bé com a principals protagonistes dels actes de festivitat. Sant Cristòfol ja és aquí i la gent ja espera, de manera impacient, l'arribada dels caixers a una plaça que, sense cap tipus de dubte, s'omplirà de migjorners, altres veïns menorquins i gent de fora que ha vingut a aprofitar el millor que pot oferir la cultura de la nostra Illa.
D'entre tots els membres de la qualcada, sempre crida la curiositat la combinació d'experiència i joventut. És a dir, qui són els més joves i els més vells. En el primer cas parlam de na Núria Gener, que amb tan sols 12 anys sortirà amb valentia enmig del jaleo. Mentre, el més major de tots serà en Toni Mesquida Pons, que amb 65 anys celebrarà l'entrada a l'edat de jubilació com a caixer de les festes des Migjorn Gran. Ja queda menys, els cavalls s'aproximen a mesura que la qualcada al complet avança cap a la Plaça del Pla de l'Església. Tot està a punt i ja només queda gaudir de les que seran unes grans festes.
La junta de caixers
Pere Moll, caixer batle. El batle d'Es Migjorn Gran, de 46 anys, es prepara per a la seva setena i més emotiva qualcada. «Partiré de casa dels meus pares. Serà molt emotiu perquè el meu pare ens va deixar el passat 21 de juny. L'emoció em podrà pel record a una persona molt especial». A part, destaca que una de les millors coses del seu càrrec és poder representar al poble en aquests dies. Sempre hi ha nirvis, però no apareixen fins als moments previs de la celebració sobre la qual ell destaca tres actes de manera rellevant: pujar damunt el seu cavall Ramos, de vuit anys, l'atorgament del bastó de comandament i la medalla, i l'entrega de les canyes.
Joan Camps, caixer capellà. El capellà de les festes sortirà per primera vegada per a la celebració de Sant Cristòfol. Tot i així, ja guarda experiència d'altres festivitats que li serviran per controlar els nirvis, que mai fallen en aquests dies. L'acompanyarà el seu cavall de nom Chiquilín, que té nou anys. De totes les festes afirma que cada acte té lo seu, però el més important per a ell són aquells que tenen un to religiós, com són les completes i la missa. A part, desitja unes bones festes a tot el poble des Migjorn Gran, del que espera que pugui gaudir d'una molt bona celebració que, no cal dir-ho, podrà viure des d'una posició privilegiada.
Adriana Moll Sales, fabiolera. Unes festes menorquines no són res sense els tocs de fabiol. Aquest any serà el torn d'una experimentada fabiolera que va començar, fa dotze anys, per la celebració de Sant Miquel. Des del 2007 participa també a Sant Cristòfol, festes per a les que no sent nirvis, llevat dels minuts abans de partir amb el primer toc de fabiol. «És un moment molt especial. El millor és el silenci que forma la gent just abans que demani permís per començar amb el toc de fabiol», destaca sobre el que més li agrada de totes les festes. A part, assegura que encara no coneix el que serà el seu ase, ja que només ho sabrà quan comenci tot.
Miquel Sales Florit, caixer fadrí. Aquest jove manobre de 19 anys té una llarga experiència com a caixer. Aquest serà el vuitè any a les festes, però serà diferent de la resta. Com a caixer fadrí serà l'encarregat de portar la bandera juntament amb Renio, el seu cavall de 14 anys. «Serà un moment de molta alegria i emoció, però hi ha un poquet de nirvis, ja que és diferent». De les festes es quedaria amb tot, però destaca sobretot l'ambient de festivitat que es respira en les festes de Sant Cristòfol. Qualcar no és nou per a ell, però ha arribat el moment de fer-ho amb un paper més rellevant que el convertirà en un dels protagonistes del cap de setmana.
Pau Martí Salas, caixer casat. Prové d'una família on tots han sortit amb cavall. Amb 30 anys, fa 10 que va començar en un món on, durant aquests dies, l'acompanyarà el seu cavall de set anys, Àgil. Tot i que serà l'onzena vegada que participi com a caixer de les festes, assegura que: «tenc prou nirvis, en podria tenir menys». Però això no l'impedirà de gaudir de Sant Cristòfol, del que no sabria què destacar. Afirma que li agrada tot el que tengui a veure amb les festes però, com a tots, li tira més allò que té a veure amb lo seu: «És mal de dir només una cosa, encara que l'entrega de les canyes és un acte molt emotiu».