Síguenos F Y T I T R

‘Arrels', més que una fira

El 14 i 15 d'abril es farà l'esdeveniment a Maó per acostar al públic els productes i els seus usos

Els assistents podran gaudir de diverses demostracions amb cuiners destacats, que mostraran diverses maneres de cuinar els productes de l’Illa

|

La Fira Arrels escalfa motors amb l'objectiu principal d'acostar durant dos dies una gran varietat de productes gastronòmics produïts a Menorca. Però no només a través d'expositors amb la participació dels mateixos productors, sinó també amb la col·laboració de xefs destacats, menorquins i forans, que transmetran les propietats i les característiques dels productes, i que explicaran tècniques culinàries i diferents maneres de cuinar-los. La idea és mostrar al gran públic les grans possibilitats que ofereixen els productes de l'Illa i el potencial de la cuina menorquina.

Amb aquestes premisses, fins a 47 productors aposten per participar en la segona Fira Arrels, una dada que representa un important creixement en nombre d'expositors, si es compara amb els 28 que hi va haver l'any passat.

Tant aquells que ja van participar en la primera edició de la Fira Arrels com els que ho faran enguany per primera vegada coincideixen a destacar la importància d'una iniciativa com aquesta. Així ho apunta Fela Pons, de la formatgera de S'Arangí, qui creu que «és una idea encertada, així com que s'ampliï amb més productors, perquè és una bona manera de promocionar els productes menorquins». O Mercè Suárez, de S'Hort de Sant Patrici que s'estrenarà a l'esdeveniment, qui ho valora com una oportunitat «per donar a conèixer la nova propietat i els productes que elaboram».

Rafel Quintana, de la Peixateria Sa Llotja, de Maó, opina que la fira és positiva perquè ajuda a «tancar el cercle entre productors, restauradors i consumidors», perquè, com afegeix Tomeu Pons de S'Hort Ecològic en relació al seu gènere, «és necessari que la gent pugui valorar les diferències entre els productes ecològics i els convencionals, i perquè hi hagi una major conscienciació amb el respecte al medi ambient» que suposa l'aposta per uns conreus que renuncien als fitosanitaris.

Els productors valoren que la fira inclogui no només un espai per a l'exposició dels productes, sinó també, com apunta Tomeu Pons, «l'aula de tast, perquè els visitants puguin provar els productes cuinats de diferents maneres perquè vegin com se poden fer servir els productes». I és que «a vegades no compres un producte perquè no saps realment com cuinar-lo, per açò sempre feim recomanacions i donam consells als nostres clients», recorda Rafel Quintana.

Valor afegit

Aquesta aula de tast es complementarà amb les aules infantil i de cuina, per la qual hi passaran xefs com Paco Pérez, amb cinc estrelles Michelin, o Felip Llufriu, Victor Lidón, Miquel Sánchez o Joan Puigpelat. «Les demostracions són una gran cosa, perquè així pots mostrar al públic altres maneres diferents d'utilitzar els productes», té en compte Fela Pons, sobre unes activitats que Mercè Suárez valora especialment. «Arrels no només són expositors, hi ha les aules de tast i explicatives, on tenim pensat fer tasts, però a través de plats i postres elaborats amb productes de quilòmetre zero», en les quals «donarem a conèixer les noves varietats de formatges que esteim fent».

Des de Sa Llotja, Rafel Quintana reconeix que «l'any passat no sabíem com aniria, hi havia un cert dubte, però va venir bastanta gent i el balanç va ser molt positiu, tant pel format com per l'organització». Circumstàncies que esperen que es repeteixin en aquesta segona edició, fet pel qual ell i la resta de productors conviden a menorquins i visitants a visitar aquesta Fira Arrels al Recinte Firal de Maó.

«Si fas un esdeveniment i hi ha implicació, veus que no t'equivoques»

Quan encara hi resten dues setmanes perquè es celebri la Fira Arrels, el conseller insular de Promoció Econòmica, Miquel Company, valora molt positivament la implicació que hi ha hagut des del sector privat. «A diferència de la primera fira en què anàvem un poc a les fosques, la segona es presenta interessant», assenyala, referint-se a «l'increment d'expositors, que ha passat de 28 a 47». I és que com indica, «quan se fa un esdeveniment i hi ha una implicació tan gran, veus que no anam equivocats» i que la idea és ben valorada. «L'increment d'expositors m'ha sorprès», admet el conseller, per a qui és destacable que «tots els expositors que hi van ser l'any passat, repeteixen enguany», apunta, referint-se a una única absència «per un viatge, però els seus productes hi seran igualment».

Tot i les bones sensacions d'Arrels, Company creu que «encara hi ha molta feina per fer». Ho diu en relació a la necessària «diversificació del camp» i també del sector de la pesca. «Els pagesos i els pescadors cerquen diferenciar-se amb nous productes», afirma el responsable insular, i ho exemplifica amb «joves pagesos que aposten per fer safrà o per crear una granja de caragols, o aquell pagès que sempre ha fet ferratges i ara es dedica a la cria de porcelles, pollastres, a fer vi, oli o cervesa».

En aquest sentit, Company considera que «hem de fer un canvi de paradigma de model econòmic, i és difícil, però Menorca s'ha d'adaptar als nous temps, s'ha de fer un canvi de mentalitat».

Sobre la presència de xefs forans, Company creu «important que vengui gent de fora a dir-nos el que tenim, perquè aquí no ens ho acabam de creure».

Lo más visto