Síguenos F Y T I T R

Imatges d'un fosc capítol

Els fotògrafs, retratats. Els quatre fotoperiodistes d’Es Diari van visitar l’exposició que resumeix, a través d’una vintena d’instantànies, els efectes que va provocar el cap de fibló que va creuar Menorca i que va deixar sense corrent elèctrica la part més occidental de l’Illa

|

Un potent cap de fibló es va convertir en protagonista el 28 d'octubre de l'any passat, quan causà grans desperfectes per allà on va passar, arrasant tot el que trobà al seu pas i tallant el teixit elèctric de Menorca deixant mitja illa sense electricitat. Un capítol de la història recent que queda recollit en l'exposició fotogràfica «A les fosques» que es pot veure des d'aquest divendres as Mercadal, en el marc del Festival de cinema i fotografia documental.

Aquesta mostra està organitzada per MENORCA «Es Diari» i resumeix a través d'una vintena de fotografies com es van viure a l'Illa aquells dies de pana elèctrica, enmig dels greus efectes del cap de fibló.

Les imatges exposades són obra dels quatre fotoperiodistes del rotatiu, Javier Coll, Gemma Andreu, Josep Bagur Gomila i Sergi Garcia, els quals van recórrer l'Illa per captar els efectes del fenomen.

Quatre panells serveixen per contextualitzar els fets, descrivint i mostrant-los com s'explicaren en les pàgines d'«Es Diari» durant aquells dies. Hi ha un discurs narratiu cronològic per ajudar a entendre les conseqüències i les reaccions que es van anar generant una vegada que l'Illa havia quedat sense llum i anava creixent l'alarma social per l'aïllament que es patia. Així, s'observen les destrosses provocades pel cap de fibló, però també com la ciutadania feia provisions davant la incertesa de la durada de l'apagada.

L'exposició es pot veure durant tot el cap de setmana a Ca n'Ángel, aquest dissabte, de 10.30 a 13.30 i de 16.30 a 20.30 hores, i aquest diumenge fins a les 19.30 hores.

Gemma Andreu

«Vaig viure el drama i també la cara amable»

«Vaig viure les dues cares del cap de fibló: el drama, a l'Argentina o a Cala en Porter, finques sense sostres, una empresa de congelats que ho havia perdut tot. Però també la cara amable: fillets contents perquè havien fet vida en família o una senyora a qui no l'afectava, tenia cuina de gas i cosia vora la finestra».

Josep Bagur Gomila

«Davant del problema la gent s'involucrava més»

«L'experiència va ser enriquidora, era com viure en una altra dimensió. Vaig veure com, davant del problema, la gent s'adaptava i s'involucrava més, sent més humà, hi havia més receptivitat emocional. En termes fotogràfics, va ser interessant, havíem de fer exposicions llargues amb trípode i jugant amb espelmes».

Javier Coll

«Feia feredat veure tants pins esqueixats»

«Em va impressionar veure pinars sencers escapçats, a la zona de Favàritx per on passà el cap de fibló, feia feredat, sembla mentida la força que pot tenir. Pensava en la gent de les cases afectades, i record que molts compraven piles i fogonets per cuinar. Havia plogut molt, els camps estaven inundats, els torrents anaven carregats».

Sergi Garcia

«L'escasa capacitat de reacció em sorprengué»

«Vaig cobrir els darrers dies de l'apagada, la instal·lació dels generadors, gent anant al poliesportiu a carregar els mòbils, els bars amb espelmes. Coses poc habituals. I les inundacions als camps i les platges del nord. Em va sorprendre la poca capacitat de reacció, sense una grua de gran tonatge o sense generadors a l'Illa».

Lo más visto