Síguenos F Y T I T R

Tribut as Mercadal a dues vides de ràdio

Manuel Pascual i Francisco Orfila reben un emotiu homenatge pòstum per tota una vida dedicada al món de la radiodifusió a l'Illa

Les fotografies de Francisco Orfila, a l’esquerra, i Manuel Pascual, a la dreta, al costat d’un aparell que simbolitza la passió que els va unir i que van saber mantenir durant més de mig segle | Gemma Andreu

|

Manuel Pascual Galmés (1941-2021) i Francisco Orfila Pons (1945-2020) van compartir, durant més de la meitat de les seves vides, la gran passió per la ràdio. És així que reuniren més de 300 aparells, crearen l'associació des Racó de sa Ràdio Antiga de Menorca que té com a gran emblema el museu situat al Recinte Firal des Mercadal, i esdevingueren els grans referents del món de les ones a Menorca.

Grans dosis d'emotivitat i molta satisfacció per a les famílies dels homenatjats, desapareguts tots dos amb pocs mesos de diferència. Açò és el que es va viure aquest dissabte migdia as Mercadal, on es va celebrar un acte de reconeixement  a Francisco Orfila i Manuel Pascual, per l'enorme    valor del llegat que deixen. Un fet que testimonia l'afirmació de que «és el millor museu d'Espanya», que va fer el 2013 Luis del Olmo, quan va conèixer el museu des Mercadal.

L'acte es va celebrar al Centre de Convencions. Allà es va reunir un nombrós grup, entre familiars, amics, companys d'afició i de la Unió de Radioaficionats de Menorca (URM), així com representants públics. Va ser així que es van superar totes les expectatives d'assistència, senyal inequívoc de l'empremta que deixaren Pascual i Orfila.

Plaques

El batle des Mercadal, Francesc Ametller, va encetar l'acte recordant la trajectòria dels homenatjats. També van intervenir el president de l'URM, Vicente Adrian, i la presidenta del Consell Susana Mora. I es comptà amb la presència, entre altres, de Ramon Orfila i Antoni Pons Fuxà, els dos darrers batles anteriors a l'actual.

Teresa Carreras Andreu, vídua de Manuel Pascual, i Juana Villalonga Pelegrí, de Francisco Orfila, reberen sengles plaques commemoratives de part de l'Ajuntament mercadalent, i un pergamí de la Unió de Radioaficionats de Menorca. A més, se'ls va entregar una placa, que es col·locarà al Museu de sa Ràdio Antiga, centre creat el 2006, apadrinat per Del Olmo i Iñaki Gabilondo, i que continuarà obert gràcies a la implicació de les famílies, de l'URM i de l'Ajuntament des Mercadal.

Acabat l'acte al Centre de Convencions, els assistents van arribar fins a les instal·lacions museístiques de l'altra banda de la carretera. Allà, tots van poder valorar l'impressionant llegat que configura el museu, que configuraren aquests dos amics i amants de l'univers de les radiofreqüències i també de l'electrònica, que es van dedicar a les telecomunicacions, participant activament en la instal·lació de les primeres antenes de COPE o de repetidors de televisió a l'Illa.

Lo más visto