Vint-i-cinc anys fa ja que es constituí oficialment el Club Vidalba. Fou el maig de 1997 quan es concretà el projecte que havia començat a caminar el 1993 i que, durant aquestes prop de tres dècades, s'ha convertit en tot un referent pel que fa a la inclusió de persones amb capacitats diverses, a través de l'esport, però també mitjançant activitats d'oci, que han ajudat i continuen contribuint en la integració de desenes i desenes de persones.
El Club Vidalba celebra les seves noces de plata, i ho fa en plenitud de forma, amb més d'una cinquantena d'usuaris, un centenar de socis, un parell de desenes de voluntaris i, és clar, famílies i amics, que s'impliquen a favor d'aquest objectiu que és la inclusió.
Per a commemorar l'efemèride s'està preparant un acte formal per a després de l'estiu i, aquest mateix diumenge, l'Esplanada de Maó acollirà la cursa inclusiva a benefici de l'entitat, amb dues proves. Primer, un recorregut de 5 quilòmetres per a corredors (a les 10 hores), i mitja hora més tard, una caminada popular en la qual tothom hi està convidat. Les inscripcions, per 6 euros (inclou una camiseta), s'han de fer a través d'elitechip.net.
Trajectòria
El naixement del club sorgí en paral·lel a la delegació a l'Illa de la Federació d'Esports per a Persones amb Discapacitat Física, de la qual seria delegada Lita Triay. Fou en un moment en què qualque cosa començava a baratar en la societat, i les persones amb capacitats diferents anaren guanyant visibilitat i cresqué la consciència i el reconeixement de drets per a tothom.
Va ser així que es van fer els primers cursos formatius i s'organitzaren les primeres activitats, amb el suport del Consell i, progressivament, dels ajuntaments de l'Illa.
Inicialment tot començà vinculat al món de l'esport, però a poc a poc s'incorporaren més i més activitats d'oci, des d'excursions i colònies, a cursos, classes i activitats diverses.
El nom de l'entitat ja era tota una declaració d'intencions: vidalba, com la Clematis vitalba, la planta enfiladissa que necessita d'altres per a donar flors i fruits.
La primera junta directiva del Club Vidalba la configuraren Lita Triay (presidenta), Mateu Seguí (vicepresident), Lali Pons (secretària), Magda Truyol (tresorera) i Genoveva de la Puerta, Juan Meléndez, Isabel Melsión i Lluís Florit (vocals). I després vindrien altres equips, presidits successivament per Biel Carreras, Javi Mayor i, actualment, José Giménez.
Un quart de segle ha donat per a molt. Han passat per Vidalba moltes persones i s'han fet moltíssimes activitats i s'ha participat en esdeveniments esportius, a Menorca i a fora (Mallorca, Extremadura, Salamanca). «El Club Vidalba és un club esportiu, però realment és molt més que un club», explica el president actual, José Giménez. «Ha ajudat a moltes persones a fer esport, però també ha estat un punt de trobada per a familiars, pares, amics, voluntaris, que troben aquí un lloc per a compartir experiències». De fet, d'aquest dinamisme «surten idees, propostes», que es tradueixen en iniciatives en les quals tots participen i fan família.
Quant als esports, avui hi ha grups de ioga, karate, bàsquet, atletisme, ball, petanca, natació i també sessions de manteniment, a més de totes les propostes d'oci que es van fent, comptant amb la col·laboració d'una gran quantitat d'entitats, empreses i col·lectius.
La missió del Club Vidalba segueix ben vigent. «Encara hi ha molta gent que es pensa que, pel fet de tenir qualque capacitat diferent, no pot fer les coses». Una idea que cal deixar enrere per començar a gaudir d'una vida plena i on la inclusió és cosa de tots.