Síguenos F Y T I T R
Sant Joan 2022

El Caragol des Born tindrà megafonia

L'Ajuntament aplica propostes dels Voluntaris de Sant Joan per millorar la seguretat en els actes de més afluència i garantir el benestar animal

L’associació de voluntaris ha engegat la campanya perquè més gent s’adhereixi a la tasca de fer passadís en els Jocs des Pla. Els interessats es poden inscriure a través de la web de l’Ajuntament o al correu voluntarisdesantjoan@gmail.com

|

Enguany, el Caragol des Born tindrà megafonia per advertir els assistents de la necessitat de fer passadís, de l'inici de la carrera del caixer senyor i sa capellana quan facin l'entrada a la plaça, i també que no es pot córrer ni davant ni al costat dels cavalls per arribar davant dels músics.

La regidora de Festes, Gràcia Mercadal, confirmava aquest divendres la presència d'una speaker durant el jaleo. Serà la periodista Bàrbara Fernández, que anteriorment ja ha fet aquesta tasca en els Jocs des Pla.

Aquesta és una de les novetats que s'incorporen en les festes d'aquest any,    i que és una proposta sorgida dels Voluntaris de Sant Joan, hereus dels iniciàtics Amics de Sant Joan en els primers anys d'aquest segle. Gràcies a una intensa tasca, han aconseguit que l'Ajuntament de Ciutadella validi les idees i les posi en pràctica, per tal de contribuir en la millora de les festes.

Aquestes aportacions posen l'accent, especialment, en dues qüestions que els voluntaris consideren vitals: millorar la seguretat en els actes més multitudinaris; i garantir el benestar animal per evitar cap mena d'incidència que pugui repercutir en una hipotètica futura eliminació, per llei.

Concloses les festes de Sant Joan de 2019, la directiva de l'associació va començar a fer balanç de com havien anat. Repassant les retransmissions televisives van apreciar múltiples fets que, segons la seva opinió, requereixen una especial atenció. «Hem de prevenir, o si no, correm el perill que determinats actes desapareguin per llei. O prevenim, o Sant Joan té perill de deixar de ser el que és».

Així ho afirma el president dels Voluntaris de Sant Joan, Manel Ojea, posant èmfasi en la Llei de Protecció Animal. «En el primer toc de fabiol del Dia des Be i de dia 23, l'anyell i la somera han de poder passar sense problemes, no es pot produir cap escena on es pugui interpretar que els animals passen pena», detalla Santi Coll, membre, també, de la junta de l'entitat. «No hi pot haver cap mala estirada, o ens llevaran aquests actes», adverteixen.

Aforaments

Tot açò és conseqüència directa de la massificació. Per açò, per garantir el bon tracte animal és fonamental, segons els voluntaris, controlar millor l'aforament davant de cas caixer senyor, perquè la gent es distribueixi per tot el carrer i no hi hagi taps just a la porta que dificultin el pas dels protagonistes. Així, una altra aportació seria el Dia des Be, amb la implantació dels filtres policials que ja es disposen dia 23.

Megafonia

La massificació provoca una reducció d'espais en actes com el Caragol des Born, la qual dificulta l'entrada al galop del caixer senyor i sa capellana. «El 2019 vam constatar el que estava a la vista els darrers anys, quan molts espectadors aprofiten el passadís per a córrer davant o al costat dels dos cavalls, arribant a aturar la carrera, destorbant i fent perdre el control als caixers i posant en cert perill al públic», lamenten.

Per altra banda, els voluntaris volen aprofitar la morfologia de la plaça des Born, per a instal·lar més graderies dalt del passeig, més enllà de la de la Banda de Música i per a persones amb capacitats diferents. També se'n podrien posar davant de Correus.

En aquest cas, Mercadal avança que, no per enguany, però sí que la proposta està en estudi, «especialment as Born, que és on hi ha demanda de gent per pujar a les tarimes». En canvi, als Jocs des Pla, «com que és un acte molt llarg, fins i tot la tarima per a persones amb discapacitat acostuma a tenir places lliures». Per tant, no veim necessari més graderies al port.

Ses Palmeres

Ja fa anys que l'encreuament entre Camí de Maó i la Contramurada és un punt conflictiu, durant les avellanes i sobretot quan la colcada torna de Sant Joan de Missa. Allà «coincideixen dues festes diferents, la de música i alcohol en els bars de la zona, i la dels cavalls» i, asseguren els voluntaris, «ha provocat caigudes de caixers; el 2019 un d'ells es va fer mal». Per açò, desplaçarien les barres dels bars uns metres més endins, no gaire, a l'avinguda de la Constitució (en direcció a la plaça Federico Pareja), perquè l'acumulació de gent es desplacés de la plaça i deixar via lliure als cavalls.

Aquesta proposta no la veu gaire clara la regidora, per l'afectació que tindria en els bars, però no descarta alguna acció a l'altura de Calós. Tot, però, s'ha de valorar.

Jocs des Pla

Un altre punt calent de les festes és el Pla de Sant Joan, on els voluntaris fan passadís i on, per a ells, ha estat «un encert» limitar l'accés els darrers anys. No obstant, «provoca la reacció contrària d'alguns ciutadellencs, que no accepten, ni entenen, que se'ls impedeixi l'accés».

L'entitat creu molt vàlid el mètode que «empren per al Firó de Sóller o per a la Tomatina de Bunyol, de repartir polseres uns mesos abans de les festes», per facilitar l'accés dels residents. A més, tant als Jocs des Pla com al Caragol des Born, proposen disposar de més graderies, fet que permetria reintegrar en la festa persones majors i fillets, que tenen més difícil gaudir d'aquests actes.

Altres necessitats que veuen imprescindible des de l'entitat és posar més urinaris públics. I se'n posaran més a Sant Joan de Missa, però als carrers, des de l'Ajuntament dubten que serveixi de res.

Finalment, els voluntaris creuen que cal fer respectar més l'ordenança municipal de Festes i sancionar actituds incíviques.

Lo más visto