Les festes de Sant Jaume d'enguany estrenaran una nova Junta de Caixers, després que el mandat de l'anterior bienni s'allargués durant quatre anys de manera excepcional per mor de la pandèmia.
D'aquesta manera, amb la tornada a la normalitat, la nova Junta es renova de manera pràcticament total, ja que només repetiran Joan Francesc Camps com a caixer capellà i Javier Merenciano, que l'anterior bienni va ser suplent de vocal i només va sortir un any.
Al capdavant de la Junta, Selmo Salort deixa pas a Pere Payeras, que ha estat designat com a caixer batle per l'alcalde Lluís Camps, una proposta que es va aprovar per unanimitat. D'aquesta manera, es torna a donar el cas, com en el bienni anterior, que el càrrec de màxim responsable de la qualcada recau en algú que no forma part de la corporació municipal.
Els altres membres de la Junta són Aaron Lorenzo (caixer fadrí), Marta Riudavets (caixera casada), Pedro Marqués (caixer pagès) i José Benejam (segon vocal).
Pel que fa al càrrec de fabioler, aquest es repartirà entre Elena Ramos, que sortirà el dia 24, i Vladislav Pau Febrer, que ho farà el dia 25. Tots dos agafaran el relleu de Cristina Fullana i Antoni Sans, dos fabiolers veterans amb una llarga trajectòria a l'esquena anunciant l'inici de les festes.
Aquest any la qualcada comptarà amb 64 cavalls el dia 24 i 67 cavalls el dia de Sant Jaume.
La nova junta
Pere Payeras López | Caixer batle
És nascut as Castell i té 37 anys. Prové d'una família molt coneguda al poble i relacionada amb els cavalls. Compta amb més de trenta anys d'experiència muntant, i ha format part de la qualcada durant divuit anys, ocupant els càrrecs de caixer vocal i caixer casat.
Aaron Lorenzo Sánchez | Caixer fadrí
És nascut as Castell i té 25 anys. Serà la seva desena participació en la qualcada i la primera vegada que forma part de la Junta de Caixers. Li agrada el món eqüestre des de ben petit i fa feina de ferrador de cavalls per tots els pobles de l'illa. Els seu cavall es diu Bòtil.
Elena Ramos Sastre | Fabiolera dia 24
És nascuda a Valladolid i té 54 anys. Toca la gralla a la Colla de Geganters i Grallers des Castell i balla en el Grup Folklòric Castell de Sant Felip. És la primera vegada que forma part de la qualcada i serà l'encarregada de fer el primer toc de fabiol. El seu ase es diu Carruso.
Vladislav Pau Febrer Santos | Fabioler dia 25
Té 24 anys i aquest serà el sisè any que sortirà a les festes de Sant Jaume. És un apassionat de la cultura popular i ha format part del Grup Folklòric Castell de Sant Felip i també és graller de la Colla de Geganters i Grallers des Castell. També muntarà en Carruso.
Marta Riudavets González | Caixera casada
És nascuda as Castell i té 33 anys. Segueix la tradició del seu avi, que en el seu temps ja havia sortit a qualcar. Ja havia format part de la Junta de Caixers com a caixera fadrina i aquesta serà la seva dotzena participació en la qualcada. El seu cavall es diu Llas.
Pedro Marqués Benejam | Caixer pagès
Té 62 anys i és de Ciutadella, on mena el lloc de Son Binicanó. Ha sortit a les festes de Sant Joan durant 47 anys i enguany farà el doblet i també sortirà as Castell, on ja va sortir trenta anys enrere, en aquest cas formant part de la Junta com caixer pagès.
Javier Merenciano Cerro | 1r vocal
És nascut as Castell i té 32 anys. Enguany serà la novena vegada que participa en les festes de Sant Jaume i serà el segon any que surt com a caixer vocal. És un apassionat de la cultura local, de les festes patronals i del món dels cavalls. La seva muntura es diu Bo.
José Benejam Martín | 2n vocal
Té 36 anys i aquesta serà la seva tretzena sortida a les festes de Sant Jaume. Anteriorment, havia format part de la Junta com a caixer fadrí i caixer vocal. És aficionat a l'equitació i ha competit en diverses modalitats. Sortirà amb dos cavalls, Pinocho i Xiribec.
Generico
Les altes temperatures, principal preocupació
La calor és una de les principals preocupacions de la nova Junta de Caixers, un tema que han tractat en les reunions prèvies a les festes. Amb el record de les altes temperatures de l’any passat, preocupa el benestar dels cavallers i, especialment, dels cavalls. Per açò, es col·locaran més abeuradors i estaran més repartits. A més, un veterinari de guàrdia vetllarà en tot moment pel bon estat dels animals.