Síguenos F Y T I T R
Sant Cristòfol 2024

La qualcada més jove i festiva de Sant Cristòfol

La Junta de Caixers no es manté al complet i la qualcada està formada per trenta-quatre membres de totes les edats

Fotografía de grup dels membres de la qualcada. A la primera fila el caixer casat, el caixer batle i la capellana. | Josep Bagur Gomila

| Es Migjorn |

No tots els membres de la Junta de Caixers de l'any passat es mantenen. Els únics dos càrrecs que repeteixen nom son la capellana Llorenç Sales i el fabioler Isaac Triay, que tot i no ser natural des Migjorn aquesta serà la tercera vegada que surt per Sant Cristòfol.

La resta de membres son noms nous. En primer lloc, el caixer batle d'aquest any serà Juan Bosco Moll, que ha participat onze vegades a les festes i sortirà amb Cley, el seu cavall de dotze anys.
Després, el nou caixer casat serà l'experimentat Lluc Martí, que amb un total de trenta-una participacions, és el membre de la Junta que més ha sortit a les festes.

Finalment, la nova caixera fadrina serà Àngela Barber Serra, amb tan sols vint-i-quatre anys.

La qualcada

Sense comptar els membres de la Junta de Caixers, la qualcada estarà composta per trenta-quatre membres, dos més que l'any passat.

Tot i això, només hi haurà vint-i-nou cavallers presents tant el dissabte com el diumenge. Mentre Núria Janer, Álvaro Borrás, Miquel Sales, Josep Camps i Siscu Triay sortiran el dissabte vespre, Gemma Pons, Lluis Coll, Marc Escaño, Claudia Triay i Javier Martínez sortiran diumenge, el gran dia de Sant Cristòfol.

Els dos membres més joves son Josep Sales i la ja esmentada Gemma Pons, ambdós estudiants de tretze anys. Josep ha participat dues vegades a les festes, Gemma només una.

La majoria de cavallers ja tenen certa experiència, tot i que Lluis Coll, Marc Escaño, Claudia Triay i Francisco Felix han participat a les festes una sola vegada.

El protocol

El dissabte 3, el repic de campanes de l'església de Sant Cristòfol devers les 17 hores anunciarà al poble l'inici de les festes. Després del passacarrers de la Banda de Música d'Es Migjorn Gran i poc abans de les 18 hores, el fabioler Isaac Triay recollirà la caixera fadrina Àngela Barber del seu domicili. Tot seguit, demanarà permís a la batlessa Antònia Camps per fer el Primer Toc de tambor i fabiol. S'iniciarà el replec de la resta de caixers i després de fer una volta completa al poble, a les 21 hores començarà el primer jaleo de les festes.

Serà així línici dels dos dies grans des Migjorn, en què es renovarà la tradició de la festa patronal, amb el respecte a les tradicions i el paper protagonista d'una qualcada festiva i jove.

Generico

Les claus

Domini jove

La mitjana d’edat de la qualcada es situa devers els 35 anys. De fet, el 41,18% dels cavallers tenen menys de 30 anys. Tanmateix, la franja dels 19 als 29 acumula nou membres, superant així la franja dels 30 als 39, que compta amb sis participants.

Gran participació d’estudiants

Les professions dels membres son molt variades. Destaquen, un any més, els nou estudiants presents a la qualcada. L’ofici més repetit és el de pagès amb quatre pagesos, però n’hi ha d’altres com mecànic o educador.

Els més experimentats

El membre més veterà és Joan Marquès, de 61 anys. Porta un total de 45 participacions a les festes. El segueix, amb certa distància, Pere Barber, amb 59 anys i 38 aparicions.

El doble d’homes

Dels 34 components de la Qualcada 23 s´çon homes i 11 dones. A més s’hi han d’afegir els cinc membres de la Junta de Caixers, està formada només per homes.

Relacionado
Lo más visto