Aclariments a la reforma del sistema educatiu
Benvolgut senyor Reure: dir-li en primer lloc que em vaig alegrar sincerament de veure el seu primer escrit en aquesta secció, atès que com ja saben els lectors, la Plataforma per a la reforma del sistema educatiu a les Illes Balears té com a finalitat posar damunt la taula l'Educació i crear un clima d'opinió favorable al debat seré i realista sobre la nostra situació, que dista molt de ser adequada i adient per a un país de la Unió Europea.
És a dir, cal que tota la societat, representada en tot tipus d'entitats, associacions i organitzacions, incloent-hi evidentment les estrictament educatives, i també els partits polítics com a responsables del govern de les Administracions i de la promulgació de Lleis i normatives, tinguin com a prioritat redreçar la nostra situació educativa. Sense catastrofisme, però sense posar-nos a la defensiva ni amagar el problema. I ara és un moment crucial per a començar.
Em plau a més que comenti que FADESib, la Federació d'Associacions de Directors de Secundària de Centres Públics de les Illes Balears, que engloba els respectius col·lectius de les quatre illes, té com a finalitat la defensa i millora del Sistema Educatiu Públic, aspecte expressament esmentat en la nostra denominació.
Diu el senyor Reure que les entitats que formen part de la Plataforma no tenen res a veure amb el món educatiu. Crec senyor Reure que l'Escola no ha de ser un món a part, perquè del seu funcionament i resultats en depèn tothom. Ara bé, per tal de tranquil·litzar el senyor Reure, puc anunciar a tots els lector que la Universitat de les Illes Balears, que recordem inclou l'Institut de Ciències de l'Educació i la Facultat de Pedagogia, ja s'ha adherit a la Plataforma per a la reforma del sistema educatiu.
Tampoc crec que ningú s'hagi de posar a la defensiva per l'aparició de la Plataforma, perquè en definitiva es tracta de parlar sobre les coses. La tasca professional dels docents, d'on procedim els membres dels Equips Directius, acostuma a estar més que defensada i estalonada pels respectius directors i directores, que recordem tenen entre les seves funcions dins un centre la transmissió de les inquietuds i aspiracions de la comunitat educativa. En qualsevol cas senyor Reure, també hem de dir als lectors per ser objectius que la Plataforma encapçalada pel Cercle d'Economia ja ha convidat tots els sindicats de professors i associacions diverses, perquè creiem fermament que en la discussió del tema hi hem de ser tots, sense exclusions com pretenen altres.
Fer demagògia és senzill. Basta dir que els fills dels arquitectes no van a l'escola pública, afirmació gratuïta de la qual ningú té dades ni estadístiques, essent per tant un argument buit. També basta dir que els directors només pretenen eternitzar-se en el càrrec, quan el problema és que cada any a més de la meitat de les Escoles i Instituts ningú vol ser director o directora.
Açò provoca que els Equips Directius canviïn cada dos cursos, amb la conseqüent provisionalitat i manca de guia als centres docents; llavors malgrat la bona voluntat només es pot fer feina en el dia a dia, amb molt d'estrès, sense visió i sense capacitat de millora. I açò és allò que interessa a alguns, justament al contrari que tots els països occidentals, on Espanya i Portugal constitueixen encara sistemes atípics i extraordinaris pel que fa al model de Direcció Escolar.
Benvolgut senyor Reure: fins aquí la resposta a la primera part del seu escrit. En relació a la segona, li seré franc. Es tracta d'un conjunt tant gran de despropòsits, incorreccions, fal·làcies, i d'afirmacions tendencioses i sectàries, que resulta impossible explicar el seu poc fonament en tant poc espai. Tot plegat resulta ser el resum d'una visió dogmàtica i conservadora de l'ensenyament que afortunadament cada cop comparteix manco gent, i un sector relativament petit del professorat. Evidentment és lícit pensar així. Allò lamentable és que pretengui dividir el docents, quan més que mai hem d'estar units per afrontar els reptes que tenim.
En qualsevol cas, la qüestió del model de Direcció escolar només és una petita part de les propostes de la Plataforma. Els conceptes d'autonomia pedagògica dels centres docents, de carrera professional del professorat, i d'avaluació del Sistema, formen part de la Llei Orgànica d'Educació vigent. Només cal desplegar-los.
Finalment, benvingut al debat senyor Reure, esper sincerament trobar-lo en el marc de la Plataforma per a la reforma del sistema educatiu a les Illes Balears, per a poder dialogar amb vostè i trobar un camí, tal vegada el d'enmig, que ens permeti avançar cap a un futur millor del què tenim ara mateix.
Rafel Andreu Güell
president d'ADESME
Associació de Directors de Secundària de Menorca
L'esport
de motor
Dijous fosquet a les 20.15 h. en el ple ordinari de l'Ajuntament de Ciutadella i a petició de l'Excm. regidor d'esports el Sr. Antoni Anglada, s'aprovà amb els vots a favor de les formacions PSOE, PSM, UPCM i Grup Mixt i l'abstenció (en positiu segons la portaveu) del PP l'inici dels tràmits de modificació del PGOU de Ciutadella de Menorca, pas previ per la ubicació definitiva dels 44.000 metres quadrats que s'han estimat oportuns segons la Federació Balear de Motociclisme i el CIMe per la construcció d'un circuit homologat de Motocros, 4x4, autocros, trial i altres disciplines "fora de carretera".
El col·lectiu es mostrà satisfet per aquesta petita passa que, encara que tard, s'ha donat a favor de l'esport de motor i es mostrà content per la predisposició de la majoria de forces polítiques a treballar en aquest sentit.
Atentament,
Motoclub s'Olivera
Maó