Contra la pena
de mort
Al juny el focus contra la pena de mort al món il·luminarà directament Espanya. S'hi celebra el Congrés Mundial Contra la Pena de Mort al qual assistiran 1.500 persones, procedents de 90 països dels cinc continents.
És un moment perquè la societat espanyola mostri un cop més el seu rebuig a aquest càstig cruel i inhumà, a aquest assassinat premeditat, a sang freda i perpetrat per un Estat que pretesament ho duu a terme en nom de la Justícia.
En els últims anys el món avança cap a l'abolició. Quan Amnistia Internacional va començar la seva campanya contra la pena de mort al 1977, només 16 països havien abolit aquest càstig. Trenta anys després, 140 països han renunciat a la negació més extrema dels drets humans.
Sens dubte, actualment la Xina és el país del món amb més execucions. Encara que és impossible disposar d'unes xifres representatives de la realitat per la manca de transparència sobre l'ús de la pena de mort, es calcula que el nombre de persones executades a la Xina al 2012 probablement va superar el miler.
Només la Xina duu a terme més execucions que la resta del món en el seu conjunt. A més, la pena capital s'imposa després d'actuacions judicials que no compleixen les normes internacionals, les persones condemnades no tenen dret a sol·licitar l'indult o la commutació de la seva pena i, sovint, les condemnes es basen en "confessions" que possiblement s'obtenen sota tortura.
A la Xina, la pena capital s'aplica per uns 55 delictes, molts dels quals no violents, com el tràfic de drogues o casos greus de corrupció.
La Xina ha de posar totes les mesures al seu abast per avançar cap a l'abolició de la pena de mort.
La pena de mort legitima un acte de violència i venjança dut a terme per l'Estat. És arbitrària i irreversible i, atès que la justícia humana no és infal·lible, mai no podrà eliminar-se el risc d'executar a una persona innocent.
Per això, Amnistia Internacional recull signatures per demanar a l'ambaixador de la Xina a Espanya que:
1-Es publiqui el nombre de persones condemnades a mort i executades cada any.
2-Les persones condemnades a mort puguin sol·licitar un indult.
3-Ningú no sigui objecte d'una condemna a mort per una confessió obtinguda sota tortura.
4- S'estableixi una moratòria amb vistes a aconseguir l'abolició de la pena de mort.
Podeu signar dissabte al matí al carrer de Ses Moreres de Maó, o a la web www.es.amnesty.org
Amnistia Internacional Menorca
Desfilada de moda a benefici de l'Associació Espanyola Contra el Càncer
Dissabte passat, dia 25 de maig, es va celebrar a les 21.00 hores un esdeveniment de moda mai vist a l'illa de Menorca. Diem mai vist perquè el marc fou incomparable i de postal.
El Castell de Sant Nicolau es convertí per primera vegada en un backstage professional, amb una estora vermella de més de 50 metres i amb una decoració d'entorxes i de flors primaverals que donava un toc d'elegància a tan digne acte solidari.
Els 25 models i els 12 models infantils juntament amb la model i presentadora de televisió, Lucía Hoyos, que es va desplaçar des de Sevilla posaren el seu granet d'arena a aquesta bona causa. La professionalitat, el somriure i l'elegància de Lucia Hoyos donaren el toc de glamour damunt la passarel·la, així com els afectuosos aplaudiments que va rebre en cadascuna de les seves intervencions per part d'un públic entregat, tot i que la nit fou freda.
Un any més, contàrem amb la professionalitat del coreògraf i director artístic menorquí, Toni Fuster que ha dirigit desfilades de moda amb firmes i dissenyadors nacionals i internacionals com Àgata Ruiz de la Prada, Toni Miró, Pierre Carden, Emmanuel Úngaro, Mochino, Kalvin Klein...
L'acte va ser presentat pel professional de la comunicació Miquel Àngel Pons.
El moment més esperat i impactant pel públic que va aguantar el fred fins a darrera hora va ser l'aparició estel·lar damunt la passarel·la d'un cavall de Sant Joan negre que portava una núvia a ritme de la música del Fantasma de la Òpera i on l'emoció es va veure reflectida en els ulls de molts dels assistents.
La realització d'aquest acte fou possible gràcies a les firmes de moda infantil, Pret â Porter, nàutica, bany, calçat, moda amb complements, festa i núvia; presentant les col·leccions primavera/estiu 2013 tant per ell com per ella. Agraïments a les següents firmes: Wish, Benetton, Perfil, Koröshi, Glòria Pret â Porter, Idò, Slam, Golden Point, Calzedonia, Azul'illa, Homers, Mibó, Puerto Piel, Glòria Núvies i a les perruqueries i estètica de Nou Estil i Tali's.
Les firmes col·laboradores van ser: Valeriano Allés Canet, S.L, Restaurant-Pizzeria La Roma, Cafè Balear, revista "Hombre Moderno", J. Taltavull, S.L, Inmobiliaria Plaça d'Artrutx, Mapfre, Oscar Travel, Món Natural, Electroahorro, Gohet, Hotels Cheap&Chic, Saniec, Món Futbol, Construtot, Potència, Reset, Acústic, Cope.
Agraïments especials a l'Ajuntament de Ciutadella i al Govern de les Illes Balears.
Com a president de l'Associació Espanyola contra el Càncer i en nom de la junta local de Ciutadella vull donar les gràcies de tot cor al públic assistent i a totes i cadascuna de les persones i firmes que van fer possible que fos tot un èxit. Tinguin per ben segur que l'estaló rebut ens anima a seguir lluitant per el benestar de les persones afectades pel càncer.
Junta Local AECC
Ciutadella
Vivendes vacacionals:
la suposada inflexibilitat del PSOE
La Llei de Turisme de les Illes Balears permet la comercialització, com allotjament turístic, de les vivendes unifamiliars aïllades o adossades, sempre que comptin amb una sèrie de requisits, i restringeix la comercialització d'aquelles que es trobin subjectes al règim de propietat horitzontal. Aquestes condicions i requisits són molt concrets, de manera que el Govern Balear, amb un afany homogeneïtzador, regula unes condicions que hauria hagut de determinar el Consell Insular de Menorca amb un reglament.Fins ara, les vivendes turístiques que no complien els requisits establerts per la Llei de Turisme Balear o que directament estaven restringides per aquesta, es podien comercialitzar en base a la Llei d'Arrendaments Urbans de l'Estat, però finalment aquesta llei ha estat modificada i ha deixat en mans de les Comunitats Autònomes la regulació de la comercialització de l'oferta d'allotjament turístic.
Així, des del PSOE entenem que és necessari normalitzar la comercialització del lloguer d'aquestes vivendes, ja que contribueixen a la diversificació de l'oferta d'allotjament turístic existent a Menorca, que en tot cas ve motivada per les diferents preferències de la demanda i que en moments com els actuals ajuden a moltes famílies a afrontar les dificultats econòmiques. Per això al passat ple de maig vam esmenar la moció que presentava el Grup Municipal d'UPCM, per tal de clarificar molt més el contingut d'un dels punts d'acord.
D'aquesta manera, proposàvem el següent: Instar al Govern Balear i al Parlament Balear a normalitzar lo que a nivell de carrer és una realitat: el lloguer de les vivendes vacacionals, inicialment a l'empara de la Llei d'Arrendaments Urbans, la comercialització dels quals es prohibeix a l'art. 52.2 de la Llei de Turisme, i la revisió dels requisits existents, considerant l'eliminació dels que resultin de difícil o impossible compliment per a les persones físiques que realitzen aquest tipus d'activitat per equilibrar la seva economia familiar i establint-se la possibilitat de tenir en compte uns requisits diferents per cada tipus d'allotjament turístic.
Ens costa entendre que des de UPCM no s'acceptàs una esmena que pretenia clarificar molt més de quines vivendes estèiem parlant (les que inicialment estaven amparades per la llei estatal), i anar molt més enllà amb el tema dels requisits, ja que no només proposàvem la seva revisió, sinó que també uns requisits diferenciats segons les característiques de cada tipus d'allotjament. A més, obviàvem l'expressió de què "sempre que comptin amb la preceptiva cèdula d'habitabilitat", ja que per llei aquest és un requisit indispensable i obligatori per qualsevol vivenda habitable, es llogui o es vengui.
Tenim clar que en cap moment el PSOE va tenir una actitud inflexible, ja que si hagués estat així no s'hagués proposat la introducció d'un nou punt, que deia: Instar al Consell Insular de Menorca a desenvolupar reglamentàriament la Llei 8/2012 de 19 de juliol del Turisme de les Illes Balears amb la finalitat d'avançar amb la regulació de les figures d'allotjament turístic contemplades, a més de considerar la possibilitat de regular-ne d'altres per tal de facilitar al màxim el lloguer turístic. I que a més, es va aprovar amb el recolzament d'UPCM.
Així mateix pensam que, amb el desenvolupament reglamentari de la Llei del Turisme de les Illes Balears, el Consell hauria d'establir condicions de qualitat per a l'oferta turística, ja que es tracta d'una activitat econòmica reglada i ens sembla lògic que es fixin determinades condicions a favor dels consumidors, aspecte que no es contemplava a la moció.
Noemí Camps Villalonga
Regidora PSOE Ciutadella
"La cadira"
n Degut a que som una companyia amateur i primer és la feina que no el teatre, hem hagut de suspendre la funció que teníem prevista al Claustre de Sant Francesc de Maó, quan ja ho havíem publicitat als cartells que es van repartir pes Castell.
Però ara s'atraca un cap de setmana intents. Tres noves funcions de "La cadira".
Divendres a les 21.30 h. mos "estrenàrem" as Castell, a la Plaça del Mercat. Una funció que mos fa il·lusió pel fet de tornar als escenaris després de tres mesos i perquè serà la primera vegada que amb la nostra companyia, Dosnoudosmil, actuarem a aquest poble.
Dissabte, també a les 21.30, i diumenge a les 19.30 h., actuarem a La Nave, el local dels "Vuelta y Vuelta", lloc petit, amb aforament limitat, però molt acollidor, on es podrà veure una altra "La cadira", ja que tenir les actrius tan a prop afavoreix el poder percebre molts matisos que a un teatre gran es perden. És el lloc ideal pels que ja l'heu vista i voldríeu repetir.
Aprofit per agrair públicament tots aquells que d'alguna manera mos heu ajudat a dur a terme el nostre projecte, especialment a en Bernat, de l'empresa de transports Bernardo Pons, de Sant Climent, que sense la seva ajuda desinteressada "La cadira" no hagués estat una realitat.
I, com no, donar-vos les gràcies a tots els que mos heu vingut a veure, que en sou molts, sobretot als que heu valorat el fet que "La cadira" sigui un muntatge de creació.
Salut i bon teatre,
Anselm Serra Gomis
Director de Dosnoudosmil Teatre
Maó