Síguenos F Y T I T R
Cartas del lector

És aquesta la manera correcta de salvar ‘ la crisi' de Joventuts Musicals de Ciutadella?

|

Després d'uns dies de reflexió i d'informació en relació a la famosa assemblea extraordinària de Juventuts Musicals de Ciutadella, celebrada el passat 20 de setembre, voldria manifestar la meva opinió, ja que sembla difícil pair tant de despropòsit, segurament propiciat per una mena de venjança cap els 22 socis que haviem demanat l'assemblea esmentada.

En primer lloc, manifestar que la crisi a que es fa referència en els mitjans de comunicació, va ser provocada ni mes ni menys per la seva presidenta i la junta, en no voler atendre una demanda d'informació d'algun soci, sobre el conveni que s'estava negociant amb la Capella Davídica, cosa ben trista ja que el més normal hauria estat facilitar la informació i fins i tot agrair l'interès dels socis per la vida de l'associació . Però no, segons la portaveu, no sabem si oficial o oficiosa, la presidenta pot fer el que vol sense donar explicacions ni justificar-ho a la junta.

En segon lloc, tal com reconeix la sra, Pili Carreras , la junta havia quedat reduïda a tres persones ( presidenta, tesorera i un vocal). Per aquesta raó, 22 socis demanen una assemblea extraordinària per tractar la falta de transparencia, l'ajustament de la junta directiva als estatuts i reposar persones per ocupar les vacants que hi havia. Un cop entregada a la presidenta la sol.licitud de l'assemblea extraordinària per part dels socis firmants, la portaveu oficial o oficiosa, comença una roda de visites a alguns socis que havien firmat, que per el tó de veu i les coses que diu, semblen una campanya d'intimidació. Ha començat la campanya electoral!
Seguidament entren en joc els estrategues, es fa el diseny de com ha d'anar l'assemblea i la confusió.

El que queda de la junta , ens envía una carta a tots els associats amb una nova convocatoria d'assemblea extraordinària per el 20 de setembre on l'ordre del dia era: Salutació de la Junta directiva?, elecció i renovació dels nous càrrecs i precs i sugeriments.

Diuen que la junta dimitirà però en data del 20 de setembre, es a dir, el dia de l'assemblea. Quan dimitiran? No se sap, tant pot ser a la matinada com a les 12 de la nit. Açò si, segons l'ordre del dia que s'ha enviat als associats no té res a veure amb el que haviem demanat els 22 socis firmants. I la dimissió? Per què no consta a l'ordre del dia?

Segons el Servei d'Entitats Jurídiques del Govern Balear, ens han informat que es van incomplir diferents articles de la Llei orgánica 1/2002 de 22 de març 2002, per no dir tots. I que aquesta assemblea es pot impugnar. Aquesta és la Llei on es fonamenten els estatuts de JJMM.

1. El que quedava de la junta, si volia dimitir ho havia de fer uns quants dies abans de l'assemblea.

2. Havien de presentar publicament a tots els associats les candidatures presentades. Vostès no s'havien presentat com a candidats ja que no havien dimitit. Com podiem els socis votar-los altra vegada si no eren candidats?

3. En aquesta llei no existeix la candidatura tancada, com van fer vostès. Els candidats es presenten i els socis voten cada candidat i per majoria de vots es va formant la nova junta ja que els associats són l'organ principal de l'associació, no la Junta directiva.

4. Un cop dimitit la junta, s'ha d'anomenar una Junta gestora. Per què ens ho van denegar?

5. Van despreciar tots els candidats que s'havien presentat individualment. Per què no formaven una junta tancada? Precisament és el que prohibeix la LLei. Per ignorancia? Prepotència?

6. Per què no ens van aceptar tots els vots que els socis ens havien delegat? Era totalment legal, o és que tenien por de veure que erem bastans els socis que reclamavem que les coses es facin amb transparència i democràcia respectant en tot moment els estatuts?

7. La junta no podía presidir l'assemblea extraordinària, havia de ser una Junta gestora o elegir entre els associats un president i un secretari per moderar les votacions.

A l'assemblea, la junta dimitida allà mateix, segueix presidint, sense fer ni menció d'aixecar-se de la cadira. Informen dels candidats a votar, només s'accepten candidatures tancades. Quatre persones que a titol personal s'han presentat per formar part de la nova junta si són votats, no són acceptats. Només la «candidatura oficial» tancada. Els mateixos que ja presidien la junta, Pilar Carrereas, Vicent Salvador , Adela Castro que pasa a ser vocal i quatre persones més (de la seva confiança).

Precisament aquesta és la formula que els Eestatuts i la Llei d'Associacions no preveu.

No cal dir que la única candidatura tancada va ser elegida majoritariament.

L'ambient de l'assemblea va ser bastant agressiu, els promotors de la recollida de firmes, foren acusats de persones amb baixa catadura moral, segons la intervenció d'un destacat estratega de la vergonya que es va viure. Posteriorment se sap que s'ha disculpat, per el que va dir , a un matrimoni que havia signat, però no a tothom i públicament.

Les persones que varen presidir l'assemblea, Sra. Pili Carreras com a presidenta, la Sra. Adela Castro que actuà com a moderadora i el Sr. Vicent Salvador, no van tallar en cap moment alguna intervenció poc afortunada i de manca de respecte. Així com van aceptar posar a votació propostes que anaven contra els estatuts.

Poca confiança es mereixen si per tancar una crisi en provoquen un altre de més gran.

En conclusió, la democracia, la participació, la transparencia…, són uns valors preciosos i que val la pena lluitar per fer-ho realitat en la nostra vida comunitària, però es trist descobrir que ens falta molt de camí per recórrer, ja que si tot açò passa en una senzilla associació cultural com Joventuts Musicals, no vull ni pensar com deu anar en altres entitats, institucions amb més possibilitats de poder.

Lo más visto