Síguenos F Y T I T R

Els convents i els seus usos, ahir i avui

| Alaior |

Alaior viurà un cap de setmana intens amb la celebració de les XX Jornades de Patrimoni de Menorca, enguany dedicades a «Els convents i els seus usos, ahir i avui», entre divendres capvespre i tot el dissabte.

Les jornades, organitzades pel Centre d’Estudis Locals d’Alaior, se realitzaran a la Sala d’Activitats Ciutadanes, a l’Ajuntament d’Alaior. L’accés és lliure per a qualsevol persona interessada en la temàtica tractada.

Enguany se celebren les dues dècades de convocatòria de jornades de forma ininterrompuda, sempre amb la intenció de tractar les novetats en el camp del coneixement històric i del patrimoni cultural. Per aquesta raó, en aquesta ocasió s’ha plantejat la qüestió de l’existència dels convents al llarg del temps, la seva creació i funció religiosa inicial, els canvis d’usos que han tingut al llarg del temps i quin és el seu futur avui. Un altre aspecte destacable és el de la celebració del quart centenari de la fundació del convent de Sant Diego d’Alaior.

L’organització ha convidat a experts en història i patrimoni cultural perquè parlin de casos concrets. Així, les jornades s’obriran amb una visió general dels ordes religiosos entre els segles XIII i XIX.

Així es podrà conèixer l’esdevenir dels convents menorquins com els de les concepcionistes, de Sant Francesc i del Carme de Maó, Sant Diego d’Alaior i Santa Clara de Ciutadella. D’altres exemples exposats ens aproparan als usos actuals dels convents de Pollença, Inca, Petra, Sant Llorenç des Cardessar, Valldemossa, Llucmajor,

Espanya és un país amb molts edificis històrics construïts al llarg del temps. Els edificis religiosos, especialmente els d’ordes regulars, van patir les desamortitzacions del segle XIX, especialmente les de 1836 i 1855.

Els convents tenen la seva història, alguns han estat destruïts i d’altres han sofert canvis d’usos al llarg del temps. Uns altres també han sofert la renovació urbanística i s’han destruït immobles. D’aquells convents inicials molts d’ells avui tenen uns usos artístics i culturals. Les jornades ens aproparan a diferents exemples d’aquests canvis d’usos.

Les intervencions es conclouran amb una intervenció sobre la conquesta francesa del segle XVIII i una altra sobre els recursos interpretatius de la Menorca talaiòtica.

Les jornades reben el suport del Consell Insular de Menorca, l’Institut Ramon Muntaner, Colonya Caixa Pollença i l’Ajuntament d’Alaior. A més s’han realitzat altres activitats en col·laboració amb l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, el Museu de Menorca, la biblioteca d’Alaior i glosadors menorquins.

Lo más visto