Davant la difícil situació econòmica actual, el Govern del Consell ha adoptat en el darrer Ple extraordinari un conjunt de mesures que vénen a complementar i incrementar les polítiques de contenció i de reducció de la despesa pública ja acordades amb anterioritat pel mateix Govern.
En aquest sentit, i més enllà de la congelació dels sous i les dietes dels càrrecs polítics del Consell d'ençà del començament del present mandat, en l'aprovació del pressupost de 2010 ja vam reduir entre un 10% i un 20% les partides destinades a ajudes i subvencions que no afavorien directament l'economia productiva o no es destinaven a finalitats de caràcter social o assistencial. Així mateix, vam prendre diverses iniciatives per contenir la despesa corrent i vam retallar les despeses de protocol i representació en un 50%.
La presentació per part del Govern d'Espanya, en sintonia amb la resta de països de la Unió Europea, d'un important paquet de mesures per a la reducció del deute públic, endemés de forçar la retallada d'un 5% de mitjana de les retribucions dels funcionaris de totes les administracions públiques, obligava a totes les administracions a compartir un difícil exercici de responsabilitat en la reducció del deute públic amb el Govern d'Espanya. En aquest sentit, el Govern del Consell va acordar la reducció en un 15% de les subvencions als grups polítics, sindicats i organitzacions empresarials i de les partides destinades a premsa i comunicació. Així mateix, vam limitar els actes de protocol a situacions excepcionals. En consonància amb l'acord de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), vam reduir els salaris dels consellers i directors insulars segons els barems que recomana la FEMP.
Conscients com som de la dificultat del moment i de la necessitat d'adequar l'estructura política del Consell a les noves perspectives pressupostàries motivades per la retallada d'ingressos procedents d'altres administracions (Govern d'Espanya i de les Illes Balears), vam decidir remodelar el Govern unificant en un sol els departaments d'Acció Social i de Ciutadania i Família (amb la consegüent reducció d'un conseller) i suprimint sis Direccions Insulars. Així mateix, enteníem que la reducció de l'estructura política del Consell havia d'afectar també a la oposició i, en aquest sentit, es van suprimir dues dedicacions parcials (que no exclusives, ja que els consellers del PP poden fer compatibles, i les hi fan, les seves responsabilitats d'oposició amb l'exercici d'activitats econòmiques privades).
La reducció de l'estructura del Govern duita a terme en el Consell s'ajusta a la necessitat de disposar de la suficient capacitat política per poder donar resposta a les actuacions de suport a les persones que es troben en situacions d'especial dificultat així com de garantir la posada en marxa de tots aquells projectes i inversions necessaris per donar suport a l'economia productiva de la nostra illa i mantenir i crear llocs de treball. El Consell ha vist créixer en els tres darrers anys el seu pressupost en 32,7 milions d'euros i el volum d'aquelles inversions que el Consell executa directament puja a 44,9 milions d'euros, sense comptar aquelles que executen a Menorca altres administracions gràcies a la col·laboració activa del Consell. Mai hi havia hagut tanta inversió pública a Menorca con aquests darrers anys. I per donar resposta a aquestes realitats inversores fa falta capacitat.
Amb insistència i reiteració, el PP ha instat a una dràstica disminució de l'estructura política del Consell, que voldria veure reduïda a la meitat. No pretén altra cosa, evidentment, que fer impossible l'acció política del Govern del Consell amb la intenció de millorar les seves expectatives electorals. És la mateixa tàctica del PP d'Espanya que, davant de l'estupor, fins i tot, dels principals partits polítics conservadors europeus, posa els seus interessos electorals per damunt de l'interès general defugint de les responsabilitats que se li suposen a un partit polític que aspira a governar qualque dia.
Davant de l'actual situació d'extrema dificultat, la responsabilitat ha de ser cosa de tots, govern i oposició. El fer propostes unilaterals i d'una manera reiterada, com fa el PP en el Consell, amb l'objectiu d'aconseguir una reducció dràstica de l'estructura política del Consell tot cercant la paralització del Govern amb intencions clarament electoralistes segur que és ben legítim. Però no s'avé gens amb el rigor, la responsabilitat i la defensa de l'interès general que se li ha d'exigir a un partit polític que afirma que vol ser alternativa de govern. Sobretot, quan aquest partit polític sembla més capficat en com poden afectar als seus membres les mesures adoptades que no en com incidirien les que ells proposen en la vida quotidiana de les menorquines i els menorquins i especialment d'aquells que es troben en una delicada situació personal o familiar.
Som conscients de la general situació de dificultat pressupostària, agreujada en el cas de les Illes Balears pel dèficit escandalós generat per les mans foradades i corruptes dels governants del PP encapçalats per Jaume Matas, que ara pagam entre tots. Per açò hem adoptat un nou paquet de mesures més dràstic que cerca reduir la despesa corrent sense perjudicar els serveis assistencials ni les ajudes socials i productives. Féssim el que féssim, el PP mai no ho trobaria prou en la seva obsessió per paralitzar o almanco alentir l'acció política del Consell indiferent a l'evidència que açò implicaria alentir les inversions previstes, impediria aconseguir-ne de noves i perjudicaria greument l'atenció i ajuda que necessiten les persones i famílies que passen per moments de greus dificultats. Dificultats greus que, com tantes vegades ja ho hem fet al llarg de la nostra història, aconseguirem superar amb l'esforç, la feina i el sacrifici de totes les menorquines i els menorquins.