Síguenos F Y T I T R

Els Reis Mags no eren tres

|

El Nadal. Una de les festivitats més importants del Cristianisme, però de les quals en sabem ben poca cosa. Existeixen molts mites i falses creences que s'han anat construint als llarg dels anys i que avui dia conformen el Nadal que coneixem. El Pare Noel i el Reis Mags s'enfronten any rere any per a la consecució de més adeptes. Però, la història que ens han contat de petits, no sempre ha estat així. I és que, ni el Pare Noel anava de color vermell, ni els Reis Mags eren tres.

La figura del Pare Noel s'inspirà en Sant Nicolau, un bisbe turc del s. IV. La seva tradició va arribar a Nova York al 1621 amb els immigrants holandesos. Al 1809, l'escriptor de best sellers Washington Irving va crear una sàtira en la que va transformar al sant (que en holandès és Sinter Klaas), en el Santa Claus nordamericà. Sant Nicolau va convertir-se en un home major, de barba blanca, gras i generós. I al 1931 Coca-Cola va remodelar la seva imatge, convertint-lo amb un Pare Noel de color vermell, que s'aproxima a la figura que avui dia coneixem.

De la mateixa manera, el natalici de Jesus un 25 de desembre no es va fixar fins al s. IV, els Reis Mags no sempre varen ser tres (hi ha documents que evidencien que varen arribar a ser 12), i Baltasar no va ser negre fins al s. XVI. A més, el betlem que actualment coneixem, va ser completat amb el pas del temps. Va ser Sant Francesc d'Assís qui popularitzà el costum de muntar betlems. Després de viatjar a la mateixa ciutat i veure com es celebrava el Nadal, va demanar al Papa per a representar el naixement de Jesus amb un pessebre vivent. A partir d'aquí, la tradició es va estendre per tot el món.

I és que, existeixen molts d'altres mites que la majoria de nosaltres desconeixem, com ara, que els torrons es varen incorporar al s. XVI, que el champagne o cava no és un invent francès, sinó que els nobles anglesos del s. XVII ja el bevien, que la nit de cap d'any es va implantar a principis del passat segle, juntament amb la tradició dels 12 grans de rem (que dit sigui de pas, aquesta costum es popularitzà al 1909 gràcies a uns agricultors que tenien un excedent de rem), que la loteria de Nadal es va crear per a finançar la Guerra de la Independència, i que no va ser fins al 1582 que l'any nou va ser el dia 1 de gener. Així i tot, el Nadal, el Cap d'any i els Reis Mags segueixen tenint la mateixa màgia de sempre.
Bon Nadal!

_____

patrismoncada@hotmail.com

Lo más visto