Síguenos F Y T I T R

Solidaritat comercial en estat pur

|

En uns temps en què la despesa de les llars -molt limitada per l'atur, les males perspectives i els sous a la baixa- registra mínims històrics, les cooperatives de consum s'erigeixen com autèntics herois enmig de les tempestes successives de la crisi, amb la seva participació dins de la pràctica de l'economia solidària, o dit d'un altra manera, dins de la xarxa de distribució de Comerç Just i la divulgació del consum responsable cap al consumidor. Les cooperatives afavoreixen el consum local, convençudes de la irracionalitat de transportar des de grans distàncies productes que es poden trobar fàcilment prop de casa nostra, malgrat que sovint aposten també per productes de comerç just procedents de països en vies de desenvolupament.

Un dels aspectes negatius que comporta l'accelerat procés de globalització econòmica actual és la pèrdua del sentiment identitari dels consumidors respecte els productes locals. Preus més competitius i una major varietat de productes podrien ser les principals causes, on no sempre està associada la qualitat, l'ètica o les bones pràctiques, tant en l'obtenció de les matèries primeres com en el procés d'elaboració i de distribució, a vegades massa distant i fred i sovint amb buits d'informació fonamental per a la ciutadania. El consumidor, cada vegada més conscienciat socialment, és testimoni de la desigualtat i les dificultats econòmiques associades a la globalització, presents no només en els països considerats "del Sud", sinó també al costat de casa seva: agricultors i ramaders, tallers d'artesania i petits comerciants que treballen i sobreviuen amb grans esforços d'adaptació a l'imparable roda de la globalització. En aquestes cooperatives, els consumidors que adopten una responsabilitat social a partir de tres actituds: el consum ètic i crític, el consum solidari i el consum ecològic reconeixen la qualitat del producte perquè coneixen gairebé de primera mà les lleis, el tipus de terreny i de bestiar i la gent que els produeixen, disconformes amb el model actual de consum i preocupats per l'impacte que l'alimentació produïda i comercialitzada industrialment pot tenir sobre el medi ambient i la salut. A petita escala, la cooperativa persegueix preservar la lògica de la solidaritat del comerç just: ajuda mútua, cooperació, igualtat d'oportunitats, coherència i relació d'equilibri social i econòmic entre productors i consumidors, on la tradició de la cooperativa s'alia amb l'adaptació als nous temps en quant a la globalització econòmica i social. La intenció és apropar la solidaritat als consumidors tant des dels països del Sud com dels productors veïns nostres, tot afavorint una conscienciació més complerta en quant a compromís social, econòmic i ecològic respecte a la senalla habitual de la compra.

San Crispín, Soc. Coop. (http://www.sancrispin.net) es la única cooperativa de Consumidores y Usuarios de Baleares i manté, amb més de 55 anys d'existència i experiència, els valors de cooperativisme que impulsaren la seva formació. La Cooperativa San Crispín és un model típic de les Cooperatives de Consum, una entitat sense ànim de lucre compromesa amb la responsabilitat social a Menorca, especialment en temps difícils.

L'objectiu de la Cooperativa San Crispín és que durant la venda de productes de comerç just i de producció local, els consumidors accedeixin a tota la informació respecte l'origen de la matèria primera, l'elaboració i la seva distribució final amb transparència i voluntat de servei públic. Aposten fermament pel producte local amb seccions com la carnisseria, la fruiteria, la fleca i la peixateria per difondre les possibilitats i els avantatges de l'abastiment des del nostre entorn més immediat. En la producció local s'uneixen la transparència pròpia del comerç just, amb la proximitat de l'origen i del productor: el client coneix la situació i les lleis que el protegeixen com a consumidor i veí, a més de sentir-se part identificada de la regió productora i dels mitjans de producció i elaboració associats a la història i la idiosincràsia artesanal del lloc. La cooperativa San Crispín gestiona tres supermercats d'alimentació (el Central, a la plaça des Ramal i en Es Migjorn) i un supermercat on-line amb servei a domicili, amb una clara vocació de servei al client en general i al soci en particular. Només per una quota única de 12 euros, els socis gaudeixen d'un tracte diferencial en forma de d'ofertes de productes exclusives, punts per cadascuna de les compres bescanviables per descomptes o regals, i informació sempre preferent.

Amb aquesta idea, Cooperativa San Crispín uneix la resposta del Comerç Just per aconseguir un nou equilibri més just i igualitari en el nou ordre econòmic mundial, amb una major autonomia i reforçament de la identitat tradicional dels productes locals; a més, es promou la conciliació familiar i la inserció laboral de col·lectius desafavorits amb contractes indefinits i la contractació preferent de dones. I amb els beneficis, la Cooperativa San Crispín segueix el seu compromís fidelment amb Menorca i la societat menorquina, reinvertint-los en la formació del personal i dels cooperativistes i recolzant diferents entitats socials com la Creu Roja, la Germandat de Donants de Sang de Menorca o l'Associació d'Esclerosi Múltiple.

En resum, no hi ha millors paraules per definir la Cooperativa San Crispín com amb les que ells mateixos es defineixen: "Compromís social, 100% menorquí".

Lo más visto