Avui ja estem a finals de maig, això vol dir que estem acabant el curs i que moltes accions, expedicions, empreses i descobertes o serveis s'estan duent a terme o ja han finalitzat.
Aquests noms, són els que anomenen els Castors i Llúdrigues, els Llops i les Daines, els Ràngers i les Guies, els Pioners i les Caravel·les i els joves Trucaires a les seves activitats. També és molt probable que alguns agrupaments estiguin començant a fer previsions per posar en marxa el campament d'estiu, en què conviuran durant una setmana a prop de sa natura i dels seus companys escoltes.
Però com tota activitat, i en aquest cas el curs escolta, s'ha de fer una aturada per mirar cap enrere i revisar el que s'ha fet i com ha anat.
El curs escolta s'inicià el setembre quan els caps començaven a moure fils, feien previsions dels caps que hi hauria aquest curs, ja que d'aquests depèn que el nombre d'al·lots/es que s'apuntaran sigui major o menor o si s'ha de fer una llista d'espera per poder entrar a l'agrupament; així com començar a fer una programació, uns objectius tant generals com específics, la distribució dels caps a les diferents branques, tantejar també la formació que, tant els nous com els antics caps, requereixin fer durant aquest curs per adquirir nous coneixements, o per complementar els que ja tenen.
Aquest curs, tan semblant i a la vegada ben diferent dels altres, per la simple raó, que els al·lots/es, caps, i la situació de la societat, van canviant, i també les seves propostes d'activitats a fer.
Aquí us presentem algunes de les coses que han fet els escoltes aquest any.
Durant el primer trimestre els agrupaments començaven la fase de contacte, els caps organitzaren activitats perquè els al·lots i al·lotes es relacionessin i coneguessin, així com també se'ls hi donà la informació necessària perquè descobrissin què és el moviment escolta. Dins aquest trimestre, vàrem fer un petit parèntesi per tal de participar en la Trobada Nacional de Síndrome de Down celebrada a Menorca, en la que vàrem col·laborar com a voluntaris.
Cap a finals d'any, es formaren els petits grups de feina amb els seus respectius càrrecs, després cada grup proposaria temes per ambientar el cau. De cara a Nadal, se'ls va donar a conèixer què és la Llum de la Pau de Betlem, símbol de pau i germanor on els nostres germans Scouts d'Àustria van cada any a encendre aquesta llumeta a la cova de Betlem i després es va repartint per tot el món. L'agrupament Escolta Federico Pareja va ser l'encarregat de rebre i repartir aquesta llum per tota Menorca a través dels diferents agrupaments escoltes i clubs parroquials. Dins el primer trimestre arrancaven dos cursos de monitor "Foca oberta", així com monogràfics i/o mòduls, que durant el curs, es durien a terme tractant temes més específics de la metodologia escolta. Alguns d'aquests darrers, es va suspendre per manca de participació, però les que sí van poder arribar a port, ho van fer amb gran èxit, sobretot gràcies als mateixos participants.
Arribats al segon i tercer trimestre, es seguien un cúmul d'activitats: excursions, reunions, activitats de cau, activitats i jocs fora del cau (tot i haver-hi poblacions on tenim algun problema per poder dur a terme els nostres jocs a l'exterior, tant a nivell d'Agrupaments com des de l'Equip Diocesà d'Escoltes de Menorca). També recordar, que a tot el moviment Escolta, se li va concedir el Premi del diari Menorca: Finalistes de Protagonistes de la vida Menorquina, pel 40è aniversari, del qual dos mesos abans, s'havia fet l'acte de cloenda amb un bon nombre d'escoltes en actiu i d'altres que ja no estan amb càrrecs a dins l'associació però que segueixen de ben a prop el moviment, i dels quals esperem poder arribar a formar un grup actiu dins Escoltes de Menorca.
En commemoració del naixement del nostre fundador Baden Powell, l'Agrupament Escolta Àngel Ruiz i Pablo, va fer al febrer la Diada del Pensament, tractant com a tema reflexiu "L'acampada a Menorca"; i a l'abril es va celebrar la Diada de Sant Jordi, patró dels Escoltes, a Maó i Llucmaçanes, organitzat per l'Agrupament Escolta Tramuntana, basat en les diferents festes de la cultura menorquina.
També es participà en les assemblees de MSC, Moviment Scout Catòlic d'Espanya, i amb les activitats de 4Vents, que engloben els escoltes de València, Catalunya, Mallorca i Menorca, Aquest any, s'han integrat a aquest grup quatre agrupaments de l'Alguer. Així també, membres d'aquestes 5 associacions que ara formen 4Vents, es van poder trobar a València durant els dies de Setmana Santa, en una trobada anomenada "Borumballa", per gaudir i compartir activitats i maneres de fer de cadascú.
Ara que ja acabem el curs, esperem que els Agrupaments que facin algun campament, ruta amb etapes per sa costa de Menorca o algun viatge, s'ho passin d'allò més bé i que vagin adquirint una bona metodologia plena de valors que ofereix l'Escoltisme.
Sempre apunt.