Síguenos F Y T I T R
El racó de la UIMIR

Creant espais innovadors per l'aprenentatge: L'Aula 2.0. amb l'ús didàctic de recursos TIC

|

Fa uns dies vaig ser-hi a una conferència d'en David Istance, Senior Member de la OECD's Centre for Educational Research and Innovation (CERI) en la que es presentava un estudi sobre les condicions que hauria de tenir un entorn innovador per afavorir l'aprenentatge. En aquella conferència no només es va parlar d'aules, però la major part de les idees, estratègies i principis que es van presentar fruit de les conclusions de l'estudi que havia realitzat l'OECD parlaven de com hauria de millorar l'entorn d'aprenentatge en les escoles per tal d'innovar i millorar els processos educatius. En aquest procés d'innovació i de transformació de les classes tradicionals al que podríem denominar smart classrooms les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), i concretament els recursos de la Web 2.0. que hi podem trobar a la xarxa, poden tenir un paper molt important.

Cada vegada més, les TIC, o les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement), com alguns les anomenen van agafant més relleu en el discurs dels polítics i els professionals de l'educació com a element precursor d'innovació. El docents veuen la implantació que les TIC tenen a la societat i entenen que no els hi poden donar l'esquena. És ven cert, però, que la velocitat amb la que les tecnologies de la informació i la comunicació evolucionen provoquen, de vegades, certa por a pujar-se al tren de la seva utilització a les aules i a l'escola.

En aquesta edició de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR 2012), el curs de formació de docents de la UIMIR sobre "L'aula 2.0.: l'ús didàctic dels recursos TIC" planteja parlar d'aquest temes mitjançant la revisió pràctica i l'aplicació didàctica de diferents recursos de la web 2.0. a l'aula de les diferents etapes educatives, per tal d'enriquir l'entorn d'aprenentatge a l'escola. El curs està plantejat amb la intenció d'obrir una finestra de possibilitats als docents, tot mirant de perdre la por i de desenvolupar una certa avinença i proximitat als nous mitjans tecnològics. A la vegada, la reflexió i l'anàlisi sobre la integració de les TIC a l'aprenentatge permetrà entendre el significat que per l'educació pot tenir incorporar a les aules i les escoles eines amb tantes possibilitats didàctiques.

L'enfocament pràctic en la formació dels docents és fonamental i és per això que en aquest curs els participants podran examinar i aprendre com es poden utilitzar eines com ara els blogs, les wikis, els entorns col·laboratius virtuals, etc,, tot plegat de diverses formes i experimentant per ells mateixos. A la vegada que aprenen els seus aspectes bàsics de caire tècnic, aprendran també diverses formes d'utilitzar aquestes eines des de la besant didàctica. Per aquesta raó, el curs proposa dissenyar el propi projecte didàctic utilitzant i integrant diversos dels recursos de la Web 2.0., amb la intenció de que els participants tinguin els coneixements per a portar a la pràctica en la seva realitat allò que han aprés al curs. La dinàmica del curs s'adaptarà a diferents nivells de competències dels participants i plantejarà activitats més bàsiques o més avançades segons el nivell de coneixement i d'interessos de cadascú. Al finalitzar el curs els participants tindran un període de continuïtat del curs a través d'un espai virtual i seran assessorats pel seu professor.

Els principals objectius que es plantegen per aquest curs són:
1. Crear en els i les participants una sensibilització vers els mitjans digitals com a eines per millorar el procés d'aprenentatge i el desenvolupament integral de les competències de l'alumnat.

2. Adquirir competències i estratègies didàctiques entre el professorat per a fer ús de les eines digitals, especialment de la Web 2.0., com a suport a l'activitat d'ensenyament-aprenentatge activa i col·laborativa.

3. Desenvolupar un projecte didàctic fonamentat en els aprenentatges que es vagin adquirint en el curs i en relació a les necessitats, interessos i realitat de cada participant.

Lo más visto