L'impacte de les infraestructures de transport sobre el desenvolupament econòmic d'una regió o d'un país ha donat lloc a una àmplia controvèrsia en l'àmbit de l'economia. Des d'una perspectiva macroeconòmica sembla clar que les inversions en infraestructura, sobretot viària, tenen un efecte positiu sobre la productivitat i poden impulsar el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. Aquests efectes positius es deriven de reduir els costos de connexió amb els mercats en els quals operen les empreses. En àmbits territorials com el de Menorca, les connexions externes via port i aeroport resulten essencials per apropar-nos als mercats externs, mentre que un augment de l'accessibilitat interna pot millorar el funcionament del mercat laboral en la mesura que redueix els costos de viatge entre residència i lloc de treball. Múltiples estudis han posat de manifest l'existència d'efectes positius. Una investigació recent que hem dut a terme, juntament amb els professor J. L. Raymond i J. L. Roig de la Universitat Autònoma de Barcelona, conclou que una reducció del temps de viatge del 10% entre totes les capitals de província a Espanya augmentaria la productivitat en un 1,2%.
No obstant això, d'aquests estudis no es pot desprendre que qualsevol inversió en la xarxa viària tingui capacitat per impulsar el creixement econòmic. L'impacte sobre la productivitat depèn del grau de desenvolupament de les àrees connectades i de la qualitat de la xarxa existent, de tal manera que com més alt sigui el nivell econòmic d'una regió o un país més elevat serà l'impacte sobre el creixement, mentre que com més alta sigui la qualitat de la xarxa viària, menor serà la magnitud dels efectes d'una nova inversió. Per tant, com més desenvolupada es trobi la infraestructura de transport, més necessari serà comparar els resultats esperats en termes de creixement econòmic amb l'impacte que tot projecte d'inversió genera sobre el paisatge i els costos ambientals i de congestió associats. En particular, la inversió en infraestructures viàries pot afavorir el procés de suburbanització residencial i de descentralització de l'activitat econòmica donant lloc a una mobilitat basada cada cop més en el transport privat. L'economia ens ofereix la possibilitat d'avaluar de manera consistent els costos i beneficis socials generats per una inversió en infraestructura. En el cas de l'illa de Menorca, on els impactes sobre el paisatge tenen una especial transcendència, l'avaluació econòmica és imprescindible per tal de garantir la rendibilitat social de qualsevol projecte.
Per tal que l'avaluació de projectes pugui servir com a guia per a la inversió, cal que sigui objectiva en la valoració de beneficis i costos, i no es converteixi en un pur tràmit burocràtic com actualment succeeix. Les eines per avaluar estan disponibles; només cal fer-ne un bon ús. L'experiència disponible mostra que els requisits mínims que tota avaluació ha de complir inclouen, entre altres aspectes, que l'òrgan d'avaluació sigui independent dels governs, que comprengui tots els costos i beneficis, que els criteris de valoració no siguin arbitraris i que es garanteixi la transparència i difusió del procés.
–––––––
Inscripció:
secretariamenorca@coaib.es