Síguenos F Y T I T R
L’illa inaudita

Cavall verd i Serra d'Or, els premis de la crítica 2013

|

Dins la darrera quinzena d'abril s'han atorgat els premis de la crítica Cavall Verd i Serra d'Or concedits per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a les Illes i per la revista del mateix nom. Si els Cavall Verd se centren únicament en poesia, original i traduïda, els Serra d'Or abasten les diferents formes d'expressió escrita –novel·la, poesia, teatre, traducció biografia, assaig i literatura infantil. Cap d'aquests guardons, que premien una obra publicada l'any anterior, no té dotació econòmica, però en canvi se situen entre els més prestigiosos del nostre àmbit lingüístic.

Els premis Cavall Verd arribaven enguany a la seva 30a. edició i era, per tant, una bona ocasió per assistir als actes organitzats per l'AELC, forçosament més modestos que altres anys després que el Govern Balear i el Consell de Mallorca es desentenguessin d'un dels esdeveniments literaris més significatius i de prestigi de la nostra comunitat. La jornada començà al capvespre amb un homenatge a Miquel Bauçà que se celebrà a Felanitx, població d'on era natural l'escriptor. El lliurament dels premis, amb una presentació impecable d'Ismael Pelegrí, delegat per Menorca de l'AELC, es féu durant el sopar literari en un restaurant de Portocolom. La manca de suport i l'absència de representants institucionals, que no s'havia donat mai en 30 anys, va ser comentada pel president de l'associació, Guillem Jordi Graells ("És un mal indici, el divorci de les autoritats polítiques respecte de la cultura catalana", digué), que aprofità per transmetre un missatge de fermesa: "continuam al peu del canó i hi continuarem".

El premi Josep Maria Llompart de poesia s'atorgà a "Dol" (Edicions 62 ) de Txema Martínez, que havia obtingut el Premi Ausiàs March de Gandia. El poemari, escrit arran de la mort del germà del poeta i, per tant, fruit de l'experiència dolorosa produïda per aquesta pèrdua, és una elegia, intensa i plena de saviesa, que situa l'obra de l'autor en la línia dels millors cants elegíacs. El premi Rafel Jaume va ser atorgat a Gemma Gorga per la traducció de l'obra "Vint esmorzars cap a la mort" (Jardins de Samarcanda) de Dilip Chitre, un dels escriptors del s. XX més destacats de l'Índia. Gorga confessava que va emprendre la traducció com un "acte d'amor" cap a aquesta obra que arribà per casualitat a les seves mans i la deixà enlluernada. I en efecte, aquest llibre en què el poeta s'adreça, amb esmolada ironia, al cambrer que cada dia li prepara el berenar i reflexiona lúcidament sobre la vida, ens ofereix una escriptura poètica original i d'una gran qualitat literària. Molt recomanable.

Els premis de la crítica Serra d'Or, que organitza l'abadia de Montserrat, van ser lliurats el passat 30 d'abril en acte presidit per l'abat del monestir, Josep Maria Soler, i presentats per Josep Massot, director de la revista Serra d'Or. Dels diversos guardons que constitueixen els premis citarem només els de novel·la, poesia i teatre que van ser atorgats a Josefa Contijoch, Narcís Comadira i Toni Gomila respectivament.

Josefa Contijoch, poeta, narradora, traductora i assagista, guanyava el premi de narrativa pel llibre "Sense alè" (Edicions de 1984) que ja coneixíem gràcies a la presentació que es va fer a Menorca, a la biblioteca de la Fundació Rubió, el passat mes de novembre. En aquesta obra, ja reconeguda anteriorment amb el premi Ciutat de Barcelona, l'autora, amb una prosa d'un notable lirisme, desafia els gèneres literaris tradicionals i combina ficció literària i autobiografia –amb referències molt destacades al món de la literatura i del cinema– a partir de la mort violenta d'una amiga i sobre el teló de fons dels darrers 50 anys de la història del país.

Narcís Comadira guanyava el premi de poesia per "Lent" (Edicions 62), una obra d'escriptura serena que flueix de forma natural i sense artificis i constitueix, segons el meu entendre, un dels millors llibres publicats pel poeta en els darrers anys. Finalment, el premi de teatre va ser per l'obra "Acorar", un monòleg escrit i interpretat per l'actor Toni Gomila que ha estat àmpliament reconegut i es pogué veure el passat mes de gener al nostre Teatre Principal de Maó.

Lo más visto