Síguenos F Y T I T R
Anatomia humana

Del bon antibiòtic i la vacuna

|

Antibiòtics, vet aquí un tema important, i vet aquí que tota la setmana passada ha estat dedicada a la divulgació del problema de la resistència als antibiòtics. Hem de tenir cura i fer-ne un bon ús!

Prou que se sap que necessitem antibiòtics per controlar malalties bacterianes com ara la pneumònia o la tuberculosi, i alhora és prou sabut que no cal un antibiòtic per controlar malalties com ara el refredat o la grip.

Aquest és el missatge que l'Organització Mundial de la Salut va difondre durant tota la setmana passada, arreu del món, encara que els mitjans d'aquest país van fer-li poc de cas.

Resistència als antibiòtics vol dir que un antibiòtic perd eficàcia perquè els bacteris contra els quals ha d'actuar per controlar una malaltia bacteriana es fan forts, resistents. Com a conseqüència, la malaltia ja no es pot controlar amb aquest antibiòtic.

Llavors, si el bacteri que provoca la malaltia desenvolupa resistència a l'antibiòtic, és de fet la malaltia que s'hi fa resistent. I ja tenim prou casos de pneumònia i sobre tot de tuberculosi, entre d'altres malalties, que són resistents als antibiòtis de sempre.

Al pacient li caldrà, per tant, un antibiòtic més fort, més car, amb més efectes secundaris. L'extrem d'aquesta situació és que ja hi ha malalties contra les quals ja gairebé no hi ha un antibiòtic que sigui realment efectiu.

Aquest fenomen dels bacteris fer-se resistents és deu a dues raons: d'una banda, és un procés natural de la biologia. D'una altra, aquest procés es veu accelerat a causa de l'ús inadequat dels antibiòtics.

No podem aturar el fenomen natural i biològic de la resistència bacteriana, però sí podem aturar el mal ús dels antibiòtics. Cal insistir que només s'ha de prendre un antibiòtic quan el metge ho digui, i que cal prendre la dosi i els dies que ens digui.

No s'ha de repetir un tractament antibiòtic sense control mèdic, ni recomanar antibiòtics als amics. Hem de tenir-ne cura, dels antibiòtics, per tal que el dia que en necessitem un, aquell dia l'antibiòtic sigui realment bo i efectiu.

L'Organització Mundial de la Salut també alerta sobre la necessitat de fer un ús adequat dels antibiòtics en el món animal, és a dir, els animals que són per al nostre consum: ramaderia, peixos, etc.

Encara fa una alerta més, i ben important: els polítics que fan d'autoritat sanitària han de vetllar per tenir controlat aquest problema, i han de promoure l'ús adequat dels medicaments. Hi ha experts que podran ben aconsellar els polítics que no en sàpiguen. I han de mirar per tal que tothom rebi bona atenció mèdica i d'infermeria, quan li calgui i allà on li calgui.

La resistència bacteriana als antibiòtics és tota una amenaça per a la salut, i en conseqüència per al desenvolupament personal i de la comunitat. És una mala notícia, i n'hem de prendre consciència.

I ara tinc una bona notícia. Una de les malalties que desenvolupa resistència als antibiòtics és la pneumònia per pneumococ. En fer-s'hi resistent, aquesta pneumònia necessita tractament amb un antibiòtic més fort, més potent. Però vet aquí que vacunar els fiets contra aquesta pneumònia els evita la malaltia, i en conseqüència evita haver de donar-los antibiòtics.

Arreu del món, aquesta pneumònia és la principal causa de mort a la infància. Ara, per tal de poder vacunar cada fiet a les moltes zones de conflicte que hi ha, Metges sense Fronteres va fer una campanya per demanar d'abaratir el preu de la vacuna Prevenar.

Després de moltes negociacions i de presentar centenars de milers de signatures d'arreu del món, van aconseguir un preu de poc més de 8 euros per les tres dosis que li'n calen a cada fillet del món, sense excepció. Aquesta és la bona notícia. Visca!


bello.cat / jordibell@gmail.com

Lo más visto