Síguenos F Y T I T R
Rallant en pla

‘Més’ manipulació històrica

|

Com cada any pes 12 d’octubre, Més per Menorca ha volgut embrutar sa Festa Nacional d’Espanya reivindicant a ses seues xarxes socials que «no hi ha res a celebrar». Es missatge venia acompanyat d’una imatge on apareixen es logo de sa formació política catalanista i dues gotes de sang en referència a ses suposades víctimes de sa dolentíssima Conquista d’Amèrica. Es Jovent d’Esquerra Republicana de Catalunya a Menorca, integrat dins Més, també va piular en bon barceloní -i llavor mos diran que són menorquinistes- que: «El 12 d’octubre nosaltres no celebrem genocidis. Avui, res a celebrar i molt a lluitar. Per Menorca, per una República de països catalans antifeixista i plena de tolerància», amb una imatge que diu «combatem el feixisme i el colonialisme». Es pròfug de sa justícia espanyola, Carles Puigdemont, com no, també va amollar un disbarat similar: «La declinació que Espanya ha fet d’’Hispanitat’ al llarg dels anys l’ha consolidat com a sinònim del genocidi, la dominació violenta i la negació de llengües i cultures que va perpetrar, en nom seu, un imperi basat en la guerra, el robatori i el crim generalitzat».

Vam ser imperialistes ets espanyols? Per suposat que sí. Igual que ets àrabs, es romans o ets atenesos, fet que els ha fet memorables dins sa Història. Vam cometre cap genocidi a Amèrica? En absolut. De fet, es genocidi s’estava cometent des de feia anys per part dets imperis Asteca i Inca contra nombrosos pobles indígenes que a s’arribada dets espanyols ja estaven boni extingits o a punt d’extingir-se: olmeques, xiximeques, zapoteques, maies, nasques, paraques, xavins, moxiques, tiahuanacs, etc. Si Espanya va conquistar Mèxic, per exemple, va ser gràcies a sa política de pactes i aliances amb tlaxalteques i altres pobles indígenes perseguits i torturats per s’Imperi Asteca, qui van aconseguir alliberar-se d’anys de tirania sanguinària i de sacrificis humans.

Van protegir ets indígenes Anglaterra, França, Bèlgica o Holanda a ses seues colònies? No, al revés. Ets indis eren considerats per ses altres potències europees com a sers inferiors sense ànima. Es Reis Catòlics, en canvi, van crear lleis per protegir sa població indígena dets abusos que es poguessin cometre contra ells i assegurar que no fossin esclavitzats. Ho demostra sa darrera voluntat testamentària d’Isabel la Catòlica: «Y no consientan ni den lugar que los indios reciban agravio alguno en sus personas y sus bienes, mas manden que sean bien y justamente tratados, y si algún agravio han recibido, lo remedien». Ses Lleis d’Índies promulgades per sa Monarquia Hispànica en es segle XVI van prohibir s’esclavitud i van defensar sa propietat privada i sa llibertat individual de ses persones indígenes. Quedava prohibit injuriar-los o maltractar-los. S’obligava es pagament de sous justs i respectar es dret a descansar es diumenges,    a una jornada laboral màxima de vuit hores i a un cos de normes protectores de sa seua salut, especialment de dones i fillets. Aquestes lleis d’índies suposarien s’origen de lo que avui coneixem com a drets humans.

Diuen a Més i ERC que ells no celebren genocidis. Però l’any passat per Sant Antoni, es conseller de cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, va dir a EFE que «Celebrem la incorporació de Menorca a la comunitat de llengua catalana i a la cultura europea, la nostra identitat com a poble». ¿Que no havíem quedat que no celebram genocidis? ¿Per què celebren cada any es 17 de gener a Menorca? No podem celebrar Sant Antoni, ni mos deixen escoltar s’Himne Nacional. Però hem de celebrar s’invent polític de «La Diada del Poble de Menorca» -que recorda es «Día de la Raza»- es mateix dia que es cristians de sa Corona d’Aragó van conquistar Menorca a cop d’espasa contra es dominadors musulmans i contra sa població menorquina autòctona.

¿Exigirà Més a Aragó que demani perdó a tots es menorquins per sa conquista cristiana d’Alfons III de 1287? ¿Demanarà Més a sa república d’Itàlia que se disculpi per sa conquista romana de 123 a.C. contra es poble talaiòtic balear? ¿Per què no podem celebrar es 12 d’octubre, Festa Nacional d’Espanya, i en canvi sí que hem de celebrar sa conquista cristiana de 1287 contra es musulmans menorquins? Idò perquè açò no va de cap causa indígena. Açò és sa leyenda negra de tota sa vida, i va de manipulació històrica contra sa veritat i contra Espanya.

Lo más visto