Una col·lecció formada per unes 60 peces grans i altres objectes més petits, que representa la història comercial, artesana i productiva del calçat a l'Illa en els segles XIX i XX, conformarà l'espai museístic que sobre aquesta indústria s‘exposarà a la primera planta del Convent de Sant Diego, a Alaior.
Aquest ‘museu de la sabata' serà possible gràcies a la cessió gratuïta de la maquinària i l'equipament per un període de vint-i-cinc anys de la col·lecció museística de calçat propietat de Selec Balear, que ahir es va materialitzar mitjançant un conveni signat entre el batle d'Alaior, José Luis Benejam, i el president de Selec Balear, Santiago Pons-Quintana.
Així, l'espai museístic del calçat comptarà amb un forn d'assecat, una llimadora de soles i talons, calçadors, màquines de cosir, bufadors, pantògraf de patrons escalat i les diferents eines utilitzades per a la fabricació manual i automàtica de les sabates, a més d'un important recull de documentació escrita original de l'activitat del calçat a l'Illa entre 1927 i 1970.
El batle José Luis Benejam ha assegurat, arran de la firma del conveni de cessió gratuïta, que «la història del desenvolupament social i econòmic d'Alaior va intrínscament lligat al calçat. Aquest sector ha tingut i continua tenint una importància trascendental per al municipi. És complicat trobar al poble alguna persona que no tengui algun avantpassat que hagi fet feina en el món sabater».
Col·lecció
En aquest sentit, Benejam assenyala la importància de comptar amb una col·lecció d'aquestes característiques, que reflecteix una de les principals activitats econòmiques de l'època contemporània a l'Illa. «Hi havia anys enrere moltes indústries, moltes famílies que vivien d'açò, molta creativitat i imaginació entorn aquesta indústria i durant molts anys va ser una de les grans fortaleses de la nostra economia local, que es va saber mantenir i expandir. Per a l'Ajuntament d'Alaior és una oportunitat d'or el fet de comptar amb aquestes peces de tant valor històric», afirma.
Un altre valor afegit d'aquest espai museístic del calçat és el seu interès per a la resta de poblacions de l'Illa, donat que l'activitat sabatera també ha estat un referent especialment a Ciutadella i Ferreries, amb una tradició de molts anys. Així, Benejam assenyala que «la història del calçat de tota l'Illa també quedarà perfectament reflectida en aquest espai museístic, que esperem que pugui obrir les portes molt prest, amb l'objectiu que la història d'aquest sector sempre estigui viva i tinguem aquesta referència del que vam ser capaços de fer».
Finalment, Benejam considera que amb aquesta iniciativa «seguim proporcionant més vida al poble, el Convent de Sant Diego serà un dels grans pols d'atracció turística de l'Illa».
Per la seva part, el president de Selec Balear, Santiago Pons-Quintana, destaca la importància de conservar i exhibir aquest patrimoni de la indústria del calçat. «Aquesta col·lecció està feta guardant i recol·lectant peces des de fa més de quinze anys, algunes d'elles personals de la nostra empresa i sobretot d'altres persones de tota Menorca que ens han donat material molt interessant. El que volem és que tots els fabricants de l'Illa estiguin representats dins aquesta exposició permanent del calçat», subratlla.