Autofitxa
Som de nom Toni Olives Camps. Vaig néixer a Sant Climent, però duc quaranta anys vivint a Maó. Estic casat amb n'Antònia, tenim tres fills, en Tomé, na Trini i na Lina, i cinc néts, en Sergi, na Maria, n'Albert, na Carla i na Noa. Les meves aficions són llegir, escriure, som autor de "Els meus poemes. Aires de Menorca", també em dedic a la fotografia i m'agrada anar d'excursió. Tot i que estic jubilat no tenc temps per avorrir-me.
Quina és la trajectòria de les tertúlies de l'Ateneu de Maó i en quin moment es troben?
De fet l'Ateneu de Maó va crear-se, enguany fa 107 anys, per un grup d'intel·lectuals que feien tertúlia. Des de llavors, que jo sàpiga, no s'han interromput. Rafa Ayala em va demanar ajuda per coordinar el tema de les tertúlies ara fa tres anys i n'estic encantat, a nivell personal em resulta també molt engrescador. Tenim tertúlia cada dimarts a les 20.30 hores, avui sota el títol "El valor de les institucions" hi intervindran Àngels Andreu, Manuel Solà i Agustina Vallés.
Quin és el perfil dels assistents, n'hi ha d'habituals?
El perfil dels assistents és realment molt variat, depèn de la temàtica hi assisteix un tipus de públic o un altre. Tot i que és cert que hi ha un grup de quasi deu persones que no fallen ni un dimarts. El nombre varia, a la sala de tertúlies hi ha una cabuda per vint-i-cinc o trenta persones i normalment s'omple. Hi ha hagut sessions, darrerament, de més de setanta persones fet pel qual hem hagut de traslladar-nos a la Sala Victori, però allà la tertúlia és diferent, ja no és l'espai recollit, els seients de butaques que tenim a la sala de tertúlies.
Quins són els criteris per elegir els convidats a les tertúlies?
El criteri principal és el de l'actualitat. Llavors a les persones que ens semblen interessants, que tenen coneixements per aportar, els proposam que hi assisteixin. També es dóna el cas de persones que s'ofereixen a presentar un projecte, per exemple. Enguany ha vingut, per exemple, Águeda Reynés, Josep Maria Quintana i el bisbe Salvador Giménez, entre altres com el delegat dels farmacèutics, una oncòloga i darrerament també ha vingut Carlos Sintes pel tema del turisme, etcètera.
I els temes que habitualment tracten, generen realment debat?
Tractam tot tipus de temàtiques que pensem que poden interessar als tertulians. El tema d'actualitat és un poc sota el que aglutinam altres que van des de la política a la medicina o la pràctica forestal. Fins ara estem encertant molt donada l'assistència que rebem tots els dimarts, més de la meitat de vegades enguany hem hagut de canviar de sala. Depèn dels temes. I sí, es generen diàlegs importants. Primer el ponent exposa el tema durant mitja hora i després es dóna peu a la conversa.
La immediatesa i capacitat de convocatòria de les noves tecnologies, sobretot a través d'internet és en cap manera una competència per la tertúlia?
Certament crec que no, que el fet presencial no té competència. Les noves tecnologies faciliten i aporten múltiples possibilitats, tenen un potencial enorme, és evident, ara també és cert que si bé connecten gent fàcilment es perd el contacte humà. Els convidats que són realment fidels a la tertúlia es basen en la paraula i prefereixen la sala de tertúlies on sentir-se més proper als assistents. No obstant altres, i també està molt bé, exposen els seus temes mitjançant un power point o altres sistemes.