La falta de perspectives laborals de molts joves illencs d'avui té el seu paral·lelisme en el passat en la figura d'un jovenet nascut el 1675 al port de Sóller i que l'historiador Marc Pallicer ha rescatat de l'oblit per explicar la Guerra de Successió a Menorca. Damià Colom Ensenyat era un humil jovenet pescador que, en no veure sortida econòmica a la seva situació, va decidir emigrar per cercar fortuna. El destí el va dur a allistar-se a l'exèrcit i va ser destinat a Menorca, just quan esclatà la Guerra de Successió (1702). Damià Colom es va veure empès pels esdeveniments polítics del moment, per açò l'autor ha escollit com a títol del llibre "Entre reis i banderes", perquè "la seva vida es va veure condicionada a la política del moment".
La idea del llibre sorgí a partir de la investigació de la Guerra de Successió (1702-1715), la guerra civil entre Castella i Aragó, amb la implicació d'Europa, entre dues formes de govern: el centralisme, representat per Felip V de Borbó, i el federalisme de Carles d'Habsburg. Marc Pallicer indagà en el conflicte civil a partir dels estudis de Micaela Mata i José Luis Terrón Ponce sobre el regiment mallorquí que arribà a Menorca. La recerca el va portar a descobrir a Damià Colom, "un personatge aventurer que m'ha permès explicar la història de la guerra en primera persona i donar a conèixer com es va viure el conflicte a Menorca a partir de la seva experiència com a milicià".
De fet, gran part dels 18 capítols d'"Entre reis i banderes" es desenvolupa a l'Illa, pel que el llibre "resulta ideal per a conèixer el desenvolupament del Raval del Castell de Sant Felip", explica l'autor. La història biogràfica de Damià Colom es converteix en una lliçó històrica de la supervivència de tants protagonistes anònims de les guerres, posant en evidència les misèries dels conflictes armats. Aquest és el quart llibre en solitari que presenta Marc Pallicer Benejam (Ciutadella, 1978) després de "Soldats i corsaris menorquins a terres llunyanes de Menorca", "El naufragi de quatre naus holandeses a Menorca" i "Els corsaris menorquins durant la Guerra d'Independència dels Estats Units d'Amèrica"; com també és coautor de "Dos mil anys d'Església, quatre bisbes menorquins".