El dia de Sant Antoni es donaren les condicions meteorològiques favorables per a estudiar la incidència del vent en les dunes. La tramuntana i el mestral bufaven a 60 quilòmetres per hora, enlairant l'arena en fortes ràfegues, com una tempesta dunar a petita escala. Els científics Xisco Roig Munar i Miquel Mir Gual, de l'equip Biogeomed de la UIB, desafiaren els elements amb un objectiu clar: iniciar la segona campanya d'estudi de la incidència de la dinàmica eòlica en les dunes de Cala Tirant.
Els investigadors van instal·lar al sistema dunar d'aquesta platja del nord de l'Illa les trampes, els medidors i el material necessari per a l'estudi de camp, com rampes de captació sedimentària amb suport de torres d'anemòmetres, amb mesuradors d'humitat, temperatura i velocitat del vent. Aquestes eines permeteren als dos geògrafs interferir l'arena que es trobava en raptació, saltació i suspensió al llarg del perfil de les dunes degut a l'acció del vent.
Els dos científics van dedicar 24 hores seguides d'estudi de camp entre dos dies consecutius, aguantant el temporal de vent i les fiblades de l'arena. Però, segons afirmen, la campanya va ser molt profitosa per obtenir dades per a la seva investigació.
La finalitat de l'estudi de camp era determinar els llindars en que és capaç el vent de mobilitzar l'arena i traslladar-la, i els efectes que comporta en base al tipus de platja, les seves dunes, el grau d'humitat, les intensitats del vent, la vegetació i la granulometria.
Aquesta és la segona campanya a Cala Tirant i s'ha fet en període hivernal. La primera va tenir lloc a principis de setembre de l'any passat i els resultats inicials determinen que "hi ha indicis que a Menorca hi ha mes dinamisme que a les altres illes, fet que pot incidir en l'erosió dels sistemes si no s'apliquen mesures correctores o de manteniment. Hem apreciat alguns canvis morfològics de tipus erosiu al sistema", explica Xisco Roig.
Segons afegeix, el sistema de Cala Tirant, "a nivell geomorfològic, s'ha mogut més o manco un metre i mig cap a la zona interna per processos erosius, pel que si no s'actua amb mesures correctores i de manteniment, el sistema dunar pot retrocedir fins a nivells de fa 15 anys". Com a curiositat, durant l'estudi els investigadors van trobar gran quantitat de residus enterrats a les dunes pels antics 'xiringuitos'.
Efecte de la Tramuntana
La tramuntana, a la que tan exposada està l'Illa, pot afectar la dinàmica dels sistemes dunars. "La incidència va en funció de l'estat geomorfològic en que es troba el sistema dunar, és a dir, en funció del seu estat de salut. Així doncs, la incidència és major a Tirant o Algaiarens que a les platges de Torreta, Es Grau o Son Parc, simplement per l'estat de conservació en que es troben", assegura Roig. És per açò que remarca la necessitat d'aplicar mesures de gestió aptes i respectuoses per evitar l'erosió i el retrocés dels sistemes dunars.
L'estudi fet a Cala Tirant va a càrrec dels millors especialistes a Balears en dinàmica litoral. Són científics del Departament de Ciències de la Terra de la UIB que han escollit l'Illa per a desenvolupar l'estudi de dinàmica eòlica. Guillem Pons Buades, doctor en Biologia i professor de la UIB, és el coordinador de l'equip que treballa per a obtenir resultats per a la tesi de Miquel Mir Gual, geògraf i doctorant sobre dinàmica eòlica a la UIB.
Col·laboren Antonio Rodríguez Perea, doctor en Geologia i professor de la UIB; i José Ángel Martín Prieto i Xisco Roig Munar, geògrafs, membres de Biogeomed i de la consultoria ambiental Qu4tre.
El projecte està finançat per la Direcció General d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement del Govern balear, dins el marc d'ajuts per a grups de recerca emergents i competitius.
Per aquests investigadors, Menorca s'ha convertit "en un laboratori natural obert i ens ha servit per publicar quasi un centenar d'articles científics relacionats amb l'Illa, que han transcendit a l'àmbit internacional. Menorca també es converteix en un referent científic per analitzar altres espais litorals insulars", afirma el geomorfòleg.
Una vegada ha finalitzat aquesta segona campanya de camp, els investigadors de l'equip Biogeomed de la UIB enllestiran la modelització del comportament eòlic i sedimentari de les formes erosives a Cala Tirant, tot i que tenen en perspectiva ampliar els estudis dins enguany i el 2014 ja dins la totalitat dels sistemes dunars de Menorca.