Síguenos F Y T I T R

Torna a Ciutadella el Velo-bici.cat

Alumnes dels instituts Josep Maria Quadrado i Santa Coloma de Farners inicien a l'Illa la segona part de l'intercanvi escolar per al coneixement dels entorns naturals i socials, tot impulsant l'ús de la bicicleta

Grup. Entre el 17 i el 22 de març l’expedició de l’institut de Ciutadella va viatjar a Santa Coloma de Farners - M.P.F.

| Ciutadella |

Els alumnes de tercer d'ESO de l'institut Josep Maria Quadrado de Ciutadella preparen ja l'arribada dels seus companys de l'INS Santa Coloma de Farners, en la que serà la segona part de l'intercanvi en el marc del projecte escolar Velo-bici.cat. Així, els estudiants catalans arribaran a l'Illa el proper divendres, estada que s'allargarà fins dia 3 de maig.

El Velo-bici.cat és un projecte d'intercanvi que va néixer el 2010, pel que la d'enguany serà ja la tercera edició. És una idea que sorgeix d'una iniciativa emmarcada dins el programa Comenius bilateral d'intercanvis, i que es duu a terme amb el català com a llengua vehicular, per tal de conèixer les varietats dialectals del català central i el baleàric.
Aquest projecte permet conèixer els entorns naturals i socials de cada regió, així com els continguts relacionats amb la història, la geografia i les característiques socials de cada indret. Uns continguts didàctics que es desenvolupen tot potenciant una activitat física com és el ciclisme. D'aquesta manera, es millora la utilització de la bicicleta com a mitjà de transport habitual. De fet, els darrers cursos s'ha fomentat aquest ús impulsat per la Comissió d'Escoles Verdes.

Intercanvis
La primera part del projecte va tenir lloc en terres catalanes entre el 17 i el 22 de març, en que un grup d'alumnes menorquins va viatjar a Santa Coloma de Farners. Ara, divendres és el torn dels joves catalans, per als que s'ha preparat un calendari d'excursions per diferents zones de la geografia menorquina.

Així, els alumnes arribaran al port de Ciutadella des de Barcelona, disposats a aprofitar el dia. I és que només arribar es durà a terme la primera etapa, de 33 quilòmetres. Serà per la zona de migjorn del municipi de ponent, sortint pel Camí de Ses taronges i dirigint-se cap a Son Aparets, la Cova d'es Pardals, Son Saura, Es Talaier i Cala en Turqueta. Una ruta que servirà per tractar el tema dels sistemes dunars, els litorals marins i la importància de la posidònia a les platges.

Dissabte serà un dia per conèixer Ciutadella, amb uns itineraris per a la seva descoberta que donaran pas a les estades amb les famílies acollidores, amb qui passaran la resta del cap de setmana.

La segona ruta serà el dilluns 29, amb sortida des de Ciutadella pel Camí Vell, en direcció al Barranc d'Algendar, passant pel Camí Reial, per Cala Galdana, Macarella i Macarelleta, abans de tornar cap a poble per completar els 42 quilòmetres de recorregut. Els continguts didàctics seran els barrancs del sud de l'Illa, amb la seva flora i la seva fauna, i el de les festes de Sant Joan, tot passant per l'ermita de Sant Joan de Missa. A més, per acabar el dia, hi haurà una recepció a la delegació a l'Ajuntament de Ciutadella.

Dimarts, els estudiants faran una acampada a Son Putxet, en una ruta que transcorrerà per la zona nord. Així, visitaran Port d'Addaia, Mongofre, Cala Caldés, Favàritx, Cala Tortuga, Cala Morella, Cala en Cavaller, Cala Rambles, Sa Torre Blanca, el Camí de Sa Boval, el Camí des Puntarró, Sant Llorenç de Binixems i Son Putxet. Serà un recorregut de 37 quilòmetres en la que s'aprendran qüestions sobre l'època talaiòtica, sobre el clima de Menorca i sobre la geologia insular.

La penúltima etapa partirà des de Son Putxet i arribarà fins a Ses Salines de Fornells, tot passant per indrets com Son Gall, el Camí de sa Cucanya, Sa Roca, Son Saura i S'Albufera. Prop de 25 quilòmetres que permetran introduir temes com el de les explotacions ramaderes tradicionals, altres sobre qüestions històriques aprofitant la visita a la basílica paleocristiana del Cap des Port, i incidint en la Menorca com a Reserva de la Biosfera.
En darrer terme, la cinquena i darrera etapa serà amb sortida i arribada a Ciutadella, i transcorrerà per la zona nord del municipi de Ponent. Sortint pel Camí Vell, es passarà per Son Camps, Torrellafuda, el Camí del Pilar, el Pla de Mar, La Vall, Ses Fontanelles i Cala Morell. En total, 42 quilòmetres i temes com les plantes i els animals de Menorca, els endemismes i la contaminació. A més, aprofitant les diferents etapes es faran activitats esportives a diferents platges, i també nàutiques de vela i caiac.

Lo más visto