Síguenos F Y T I T R

L'àncora romana de Son Saura

A partir de la pista d'uns turistes francesos, arqueòlegs i bussejadors recuperen a la platja aquest cep de plom

Un dels bussejadors amb la peça | OCTAVI PONS/AMICS DEL MUSEU DE MENORCA

|

Gràcies a uns turistes francesos s'ha recuperat un cep de plom d'una àncora romana a la platja de Son Saura. Els estiuejants van comunicar el setembre als reponsables del Museu del Bastió de sa Font de Ciutadella que havien localitzat aquest element en el fons de la cala.

Després de donar les coordenades de localització, a principis d'octubre arqueòlegs d'Amics del Museu de Menorca i bussejadors del Club Nàutic Ciutadella van inspeccionar la zona fins localitzar la peça. Llavors van demanar permís al Departament insular de Patrimoni per poder-lo recuperar, per a evitar possibles espolis.

El passat dissabte un equip format per cinc capbussadors del Club Nàutic de Ciutadella i Octavi Pons Machado, arqueòleg d'Amics del Museu de Menorca juntament amb la directora del Museu del Bastió de Sa Font, María José León, van extreure el cep del fons del mar i el van traslladar a Ciutadella on serà dessalat i netejat per la seva futura exposició.


Un embarcador a la platja

Octavi Pons explica que es tracta d'un cep de plom d'una àncora romana, d'un metre i mig de longitud i d'uns 150 quil·los de pes. Es va trobar en un punt a uns 200-300 metres de la platja, ben davant la torre del socorrista, submergit a uns 6 metres de fondària. L'arqueòleg es sorprèn que aquesta peça no es vegés abans, ja que un cop localitzat, des de la superficie de l'aigua es podia intuir la seva forma.

L'arqueòleg comenta que la troballa data d'entre el segles I i III dC. Segons les hipòtesis dels arqueòlegs, aquest cep de plom podria relacionar-se amb les restes d'un possible jaciment arqueològic proper a la platja, que es tractaria d'un fondejador o embarcador de l'antiguitat. La peça rescatada correpondria a un petit vaixell de transport de mercaderies de l'època romana.

Lo más visto