Síguenos F Y T I T R

L'Esfera ja veu la llum al Llatzeret

Inaugurada al Llatzeret l'exposició de l'Esfera Armil·lar dissenyada per l'escultor Rafael Trénor i l'arquitecte J. A. Fernández Ordóñez

Inauguració. L’escultor valencià Rafael Trénor va ser ahir el protagonista durant la visita inaugural de l’exposició permanent de l’Esfera Armil·lar a les instal·lacions del Llatzeret. | MANOLO BARRO

|

El recinte del Llatzeret del port de Maó acull finalment la maqueta de l'Esfera Armil·lar, un projecte ideat per l'escultor Rafael Trénor i l'enginyer de camins José Antonio Fernández Ordóñez que el 1986 va guanyar el concurs d'idees de l'Expo 92 de Sevilla. Ahir es va procedir a la inauguració de l'exposició de l'Esfera Armil·lar que, a més de la maqueta a escala 1/30 del disseny original, també inclou una sèrie de plafons i vitrines amb documents i fotografies sobre l'autor i el seu projecte.

L'exposició de l'Esfera Armil·lar està ubicada en l'edifici superior del restaurant del Llazeret, un antic magatzem sense ús que ha estat rehabilitat per acollir aquest projecte, amb la recuperació de l'antiga fusteria i del paviment. En primer lloc, es va construir una cúpula negra, simulant la volta celeste, per col·locar allà mateix la maqueta de l'esfera que presenta unes mides de 3,73 metres d'altura i 2,98 metres d'amplària. La maqueta està construida amb alumini, llautó, metacrilat i llautó fus, entre altres materials.

La maqueta de l'esfera està acompanyada a cada banda amb una diverses vitrines i plafons, a més d'un vídeo, que mostren dibuixos originals del projecte, retalls de premsa i al tres documents que permeten als visitants conèixer l'origen d'aquest projecte i la història que ha viscut des que fa trentacinc anys va guanyar el concurs organitzat per l'Exposició Universal de Sevilla celebrada el 1992.

Projecte

L'Esfera Armil·lar és un instrument d'astronomia format per diversos cercles acoblats en posicions meridianes i paral·leles denominades armilles. El projecte contemplava una macroescultura de 80 metres de diàmetre amb vuit meridians i cinc paral·leles, amb una altura total de 92 metres, segons el disseny de Rafael Trénor i José Antonio Fernández Ordóñez.

Els visitants van gaudir del material exposat a les sales. FOTO: Manolo Barro

Segons Trénor i Fernández Ordóñez, l'Esfera Armil·lar va tenir una inspiració clarament menorquina, el seu projecte va néixer de la bòveda celeste vista des de Menorca i de les taules de l'Illa, en un homenatge als déus i als homes. Malauradament, l'esfera no es va construir mai, donat que el 2004 es va abandonar definitivament la idea de fer realitat la macroescultura, tot i que els seus creadors van plantejar ubicar-la en diverses ciutats, tant d'Espanya com de la resta del món.

Maqueta

La Sociedad Estatal para la Ejecución de Programas del V Centenario va reprendre el projecte i va encarregar la construcció de la seva maqueta, que va ser construïda el 1988 a Sant Climent, al llarg de cinc mesos de feina, pel mateix artista valencià i el constructor Juan Enrique Almeida. Una vegada feta, la maqueta va anar a parar a un magatzem de València on va estar guardada durant anys, fins que el 2019 Trénor i els hereus de Fernández Ordóñez la van lliurar gratuïtament al Consell insular per a la seva exposició permanent a les instal·lacions del Llatzeret almenya durant un termini de vint anys. El projecte d'exposició permanent de l'Esfera Armil·lar ha representat prop de dos anys de feina de recerca i digitalització dels documents que es poden veure al Llatzeret.

Lo más visto