Nota d'agraïment
a usuaris i usuàries
Ningú altre dia millor que aquest de Sant Jordi per agrair les visites que ens feu usuaris i usuàries de la biblioteca.Fent comptes, podeu haver estat 337.000, poc més o manco, aquest darrer any. Més important que la xifra en sí, és el fet de que, amb ella, la biblioteca ha vingut creixent, dia rere dia.
Potser tant de temps en el mateix lloc o, potser, el fet de que hi hagin crescut en paral·lel els serveis que hi podeu trobar. Ventura, la facilitat d'accés als serveis, per a l'ús de molts dels quals no fa falta ni tant sols identificar-se, poden haver estat la causa d'aquest augment. A tots i totes volem donar-vos les gràcies: Lectors, lectores de revistes, els qui veniu a fer fotocòpies o impressions des dels ordinadors, o cercant jocs, o llocs de lectura. Persones o grups que veniu a reunir-vos, a fer cursos, fillets, jubilats, estiuejants, immigrants, usuaris d'altres biblioteques. Es qui veniu tranquil·lament o amb frisera a tornar llibres, a penjar notes a la surera d'anuncis de l'entrada (demaneu n'això, sis plau, al taulell principal, perquè no n'hi ha molt de puesto). Historiadors, joves amb xibit i cascos, que veniu a escoltar música, amics i amigues del club de lectura.....
El més bonic de la casa són els dibuixos que ens donen i les cançons que ens canten fillets i fillets !!:En venen amb pares, mares, avis, amb grups d'escola, a escoltar contes, a fer tallers, a passar l'estona.
Gràcies també a els qui veniu amb el vostre dispositiu Wi-Fi, o a emprar els ordinadors d'ambdues plantes.
Els ordinadors.
Això sí que han canviat els usuaris de les biblioteques!!: partides d'escacs, cartes apassionades, fors, wikipèdies....documents més vius. I tant, que empreu l'ordinador molts dels visitants de la biblioteca.
Riba que els ordinadors fan créixer, també a poc a poc, els usuaris virtuals, els qui no passen pel comptador dels visitants físics de l'entrada. Heu estat 20.000 l'any passat, entre els qui feu recerques i consultes de tràmit, per a renovacions i reserves de préstecs, al catàleg. Visitadors de la pàgina web, els qui voleu mirar llibres i papers antics al servidor Isssu, o al de premsa històrica editada a Menorca fa més d'un segle: segurament aquesta la secció de la biblioteca virtual històrica més pràctica i visitada ( Tot i que aquests últims, no hem pogut quantificar-vos).
A la fi, ara, usuaris de tot el món (llevat l'Africa) tot i que, encara, és clar, per a la consulta de la majoria de documents és menester visitar-nos a casa.
El préstec de llibres a usuaris, sense haver de venir físicament a la biblioteca, serà, probablement, el pròxim servei que obri la biblioteca per a tots els usuaris i les usuàries que disposin de dispositius lectors tipus Android, Ipad, Kindle, Windows, Mc-Apple i d'altres.
Si és així, això voldrà dir que enguany Sant Jordi vindrà pel ciberespai, repartint roses i e-books per tota l'illa, des de Maó a Ciutadella!!.
Bé. Parlant de Sant Jordi, la nostra paradeta paradeta de llibres es va instal·lar a la plaça de la Constitució.
Enguany la parada del Consell Insular ha estat al costat nostre: Un símbol de la responsabilitat que la major autoritat menorquina comparteix ara amb nosaltres per continuar creixent el nombre serveis i usuaris.
Volem convidar-vos, a les activitats i presentacions de llibres, al concurs que fa la biblioteca infantil amb motiu d'aquesta diada.
No més. En nom del personal del personal de la biblioteca, vos desitja un molt ditxós Sant Jordi.
Juan Fco. Sánchez.
Biblioteca Pública de Maó
Carta de condol
En nom dels expositors de la Fira del Llibre a Ciutadella:Volem enviar el nostre Condol al Exc. Batlle Sr. José Mª de Sintas i tota la seva família, per tan lamentable pèrdua.Voldríem solidaritzar-nos i fer-li costat en aquests moments tant difícils.
Llibreria Pau
Llibreria la Torres de papel
Tallers islados
Antiquitats Menorquines
Floristeria Marian
Llibreria des Racó
Fundació Vicenç Ferrer
Llibreria la Casita de Lea
Juguettos Ca Na Juana
Aspanob
L' Iris
Nura Arts i Lletres
Llibreria Punt i Apart
Ciutadella
Tancades del
25 abril
Estem segurs que tots els aquí presents no volem que els nostres joves siguin un engranatge més del sistema productiu, és per això que demanem una educació capaç de desenvolupar al màxim les seves capacitats de forma harmònica, de formar-los com a persones lliures i crítiques, autònomes en els seus pensaments i accions, capaços de lluitar per una societat autènticament democràtica, socialment avançada i justa que es proposi com a màxim objectiu la felicitat i el benestar dels seus ciutadans.Volem la millor educació possible per als nostres fills, per suposat una educació pública i a l'abast de tothom; volem una educació de qualitat tant en els seus continguts com en les seves metodologies; una educació moderna en el sentit que posi en contacte els nostres fills/es amb els avanços darrers de la ciència i de la tècnica, perquè així siguin capaços d'incorporar-se al món del treball en les millors condicions possibles, volem una educació capaç de convertir-los en excel·lents professionals i en millors persones.Volem, en definitiva, que l'escola no només prediqui democràcia sinó que també la practiqui i, en aquest sentit, rebutgem la nova llei d'educació que atempta contra la ja minsa participació dels pares als centres escolars.
Així mateix els aquí reunits veiem amb preocupació com es degraden les condicions de treball als centres dia rere dia, com es redacten lleis sense ni tan sols demanar l'opinió d'aquells que es troben implicats en el seu compliment, com s'intenta eliminar la llibertat, la crítica del que hauria de ser un lliure exercici de la funció docent; just el que està passant amb l'avantprojecte de convivència als centres i l'avantprojecte de tractament integrat de les llengües.
Tots observem astorats com allò que tant temps i esforços va costar construir es desfà amb cada mesura que els nostres governants proposen; poc a poc, retallada a retallada, anem perdent qualitat en el nostre sistema educatiu. Quan diem que l'educació és peça fonamental d'una societat democràtica no diem una frase feta, estem convençuts que no és possible construir una societat socialment avançada sense un sistema educatiu públic, de qualitat i democràtic.
El procés educatiu serà irrepetible a les vides dels nostres al·lots, s'hi juguen molt i tenen dret a una educació de qualitat, per tant, exigim que aquesta sigui excel·lent en tots els seus aspectes. Hi ha molt a perdre i molt a guanyar i no podem acceptar de cap manera que es jugui amb el seu futur.
Davant els grans reptes presents, qualsevol diferència entre els membres de la comunitat educativa s'han de debatre amb sinceritat i honradesa, sense egoismes, però no hauríem d'oblidar que coincidim en uns objectius ben clars. Aquest és un món al revés, sense lògica ni sentit, nosaltres som els protagonistes de l'educació i els nostres governants en lloc d'actuar i posar-se al nostre servei legislen contra els nostres interessos com si l'educació fos una mercaderia més. La llei Wert i el seu procés d'elaboració així ho està demostrant.
Per últim, la Plataforma manifesta la seva voluntat de seguir lluitant per una educació pública, amb base científica, democràtica, compensadora de les desigualtats, afavoridora d'oportunitats per a tots els joves, eina imprescindible d'una societat autènticament democràtica, justa i socialment avançada. Després d'un any i mig, el dia a dia, no ens ha fet perdre de vista que allò que ens va fer començar la lluita continua vigent, la qualitat de l'educació està amenaçada i per tant continuem fermament decidits a no quedar-nos de braços plegats.
Mares, pares, professorat i alumnat som la comunitat educativa i som els únics que podem frenar les ofensives contra l'educació pública tant del nostre Govern autonòmic com de l'estatal.
No esperem que un altre ho faci per nosaltres!
Lluitant també eduquem!
Plataforma en defensa
de l'escola pública Menorca
Postura de la junta de la FAPMA respecte a les tancades als centres educatius
La Plataforma en defensa de l'escola pública ha convocat tancades als diversos centres educatius per demà dijous 25 d'abril. Les tancades reuniran tota la comunitat educativa (alumnes, pares, mares i docents) per protestar contra les polítiques que s'estan duent a terme per precaritzar el sistema educatiu, tant a nivell estatal com autonòmic. Els organitzadors de cada tancada decidiran l'horari i les possibles activitats a dur a termeLa Junta de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Menorca (FAPMA) considera que existeixen molts motius per donar suport a les protestes. D'una banda, la nova llei d'ensenyament que es promou des de Madrid (LOMQE) és absolutament inoportuna. No ataca cap dels greus problemes que afecten al sistema educatiu i, en canvi, en propugna una modificació exclusivament per adaptar-lo a unes premisses ideològiques molt clares: homogeneïtzació, dirigisme, exclusió i elitisme. Es vol precaritzar el sistema educatiu, que és la millor garantia de la igualtat d'oportunitats, per poder dedicar els recursos a oferir una educació de qualitat a una minoria.D'altra banda, les iniciatives legislatives i reglamentàries del Govern de les Illes Balears en matèria d'educació van en la línia d'arraconar el català -llengua pròpia de la nostra comunitat-, de represaliar el professorat, de limitar la llibertat d'expressió d'alumnes, docents i pares/mares, d'interferir greument en l'organització dels centres i de malmetre, en definitiva, la convivència que ha caracteritzat fins ara la vida als centres.
Finalment, mentre es fan retallades al·legant falta de recursos, el Govern autonòmic del Partit Popular dedica el doblers a traduir els llibre de text a una inexistent "llengo baleá" i a fer nous concerts educatius amb escoles privades afins, despeses sense justificació, i menys en temps de crisi.
Per tots aquests motius, la Junta de la FAPMA dóna suport a les tancades i estalona les diverses APIMES a participar-hi activament.
Junta FAPMA Menorca