La gravetat de les retallades en Dependència en l'àmbit municipal
Una vegada més volem manifestar el nostre rebuig a les polítiques dels executius autonòmic i insular d'ofegar els ajuntaments a l'hora de finançar les places de dependència als equipaments municipals.
Seguim sense comptar amb els recursos econòmics fonamentals per tal que les administracions locals puguin atendre als veïns i veïnes que tenguin reconegut el dret a algun dels serveis que s'ofereixen per la Llei de Dependència.
Per tant des d'aquest grup municipal seguirem manifestant la nostra preocupació davant un fet tan evident com és l'eliminació de l'aportació que l'executiu autonòmic destinava als consistoris per sufragar les places de centre de dia i de residència no ocupades que conformaven la borsa que permetia els ajuntaments atendre amb rapidesa les persones dependents (l'any 2011 el Govern atorgava 15 euros al dia per plaça desocupada -aproximadament una tercera part del que pagava per plaça ocupada de centre de dia-, l'any passat aquesta xifra es va reduir a 7 euros i enguany no s'hi destina ni un sol euro).
I a més ens hem de quedar amb la resposta poc convincent de la Sra. batllessa al plenari extraordinari de principis de juliol, on a la pregunta de si considera que han baixat les necessitats d'atenció domiciliària, respon: "No crec que les necessitats d'atenció domiciliaria hagin baixat, no obstant amb les prestacions de la llei de dependència les persones es poden fer càrrec de cobrir les seves necessitats. L'estadística però no ens importa tant com donar atenció a tot el qui ho necessita"
I a la pregunta en què se li va demanar quantes baixes del Servei d'Atenció a Domicili (SAD) s'han donat després de l'augment de la taxa d'aquest servei damunt els usuaris, la seva resposta va ser contundent: "de les 143 persones usuàries del servei, 79 tenien aprovada la dependència però no assignat el recurs. D'aquestes 79, només 51 cobraven l'ajuda de dependència. Així es van revisar només els 51 darrers casos esmentats. Dels 51 casos, 7 varen quedar gratuïts, 17 van causar baixa i 27 no varen estar d'acord en la nova quantia a pagar. Segons aquestes dades, només 17 persones de les 143 totals que tenien els serveis es varen donar de baixa". Sorprèn que la batlessa consideri mínima la repercussió del canvi de bonificacions per accedir al servei d'atenció quan 17 famílies cursen la baixa i 27 no hi estan d'acord amb l'augment del cost del servei.
El dictamen de l'Observatori de la Dependència parla de "la pràctica demolició" de la Llei i explicava que el 2012 s'han reduït en un 15 per cent les prestacions econòmiques, s'ha suspès la incorporació de nous dependents, s'assumeixen nous costos pels usuaris amb nous co-pagaments i s'eliminen les retroactivitats en els pagaments. Aquest mateix observatori assegura que s'empitjoren les atencions i la intensitat dels
serveis de proximitat, especialment de l'ajuda a domicili.
S'ha revisat el model de cotitzacions dels cuidadors no professionals en
l'entorn familiar. La revisió ha propiciat que 146.000 (94 per cent dones) de les
170.000 per les quals es cotitzava en el règim especial de cuidadors/es, hagin deixat de cotitzar.
No ens cansem d'escoltar el mateix: "les polítiques socials no es toquen". Però seguim veient que es fa tot el contrari. L'equació és ben simple: amb manco recursos per a serveis socials, només hi ha dos camins; o bé es rebaixa la qualitat dels serveis prestats, o bé es fa repercutir en els preu que paguen els usuaris.
Continuem amb la mateixa trajectòria i, naturalment, preocupats pel que pugui passar si se segueix amb aquesta política i especialment en el nostre municipi. Per açò seguirem lluitant, seguirem demostrant el nostre desacord i seguirem presentant les nostres propostes, encara que en cap dels casos ens sentim escoltats.
Bárbara Coll
Regidora del Grup Socialista
a l'Ajuntament de Maó