L'esclat de la política en aquesta democràcia jove, acompanyada de les turbulències postmodernes encara no païdes, han fet que a Menorca haguem perdut de vista que el substrat bàsic sobre el qual havíem construït la nostra idiosincràsia era una societat civil valenta i viva, que es nodria d'una vida associativa intensa. Valdria la pena passar balanç d'allò que avui encara són els pilars de la nostra societat per descobrir que rere cada tret diferencial hi ha hagut la feina incansable d'una associació de famílies, d'empresaris, de naturalistes, de vesins, de científics, d'artistes... Alguns dels nostres polítics jovenets distrets per la perspectiva institucional semblen oblidar la relació directa entre capacitat de les associacions i les vies menorquines de progrés. Hem confús atorgar poder a les institucions de la democràcia amb voler substituir també el protagonisme de la societat civil. Quan només d'una societat civil ben viva pot emergir un acció política madura.
Alhora ens queixam de desafecció, d'abstenció creixent, de crisis descontrolades i tristament també de corrupció. Alguns experts de les institucions volen corregir ara la corrupció atorgant més poder als tècnics. No deuen ser corruptibles i deuen ignorar tantes altres experiències de tecnocràcia. Pequen de només tenir una perspectiva. El més trist és que també negligeixen que els òrgans que fins ara s'han salvat de decisions corruptes són els òrgans participats pluralment: plens, parlaments, consells oberts. Si hi hagués vertaders sistemes participatius, ho passarien malament els corruptes, comissionistes i arribistes. Els problemes de la democràcia sempre s'han solucionat amb més democràcia, i no de cap altra manera. Una Menorca de futur necessita un sentit de la democràcia més ample i modern que passa per retornar molts i diferents tipus de protagonisme a la societat civil.
En el Fòrum d'ONG fa dos anys que estam treballant per pròpia iniciativa amb un Pla per a les associacions insulars. Durant aquest temps, a més de contemplar com ha augmentat el descrèdit polític, hem pogut corroborar que les entitats ho estan passant malament, mancades de suport, de reconeixement i d'oportunitats. Hem recollit poble per poble les demandes de totes les associacions que obertament hi han volgut participar i ara tenim un document humil però estratègic que indica què hem de fer de casa endins però també què hem de reivindicar per ser subjectes importants de tants predicats fonamentals per a la comunitat.
Dissabte dia 10 d'abril a partir de les 10h en volem parlar amb totes les associacions que ens vulguin acompanyar. A la seu del Consell, emmarcarem la realitat del tercer sector, presentarem les demandes que hem recollit en les reunions per municipis i exposarem les primeres accions que cal emprendre.
El temps demostrarà que la regeneració cívica a Occident necessita de bons ciutadans però també dels col·lectius capaços d'aglutinar l'esforç i treure profit de la intel·ligència compartida. A vegades cal tenir el coratge de detectar les bones oportunitats.