Síguenos F Y T I T R

Dades positives? No ens salvaran, si no lluitem des de Menorca

|

Les dades macroeconòmiques de les nostres Illes amaguen, massa vegades, la realitat viscuda a cadascuna d'elles. El Govern ens deia al Plenari del Parlament "les dades econòmiques són positives"...que van bé. I van bé? A Menorca no. Veiem:

- En primer lloc, Menorca és l'única illa on el PIB disminuí el primer trimestre en termes interanuals un 0,2%; davant d'un creixement molt mins, però positiu, del 0,2% al conjunt de les Illes.

- Pel que fa a les dades de l'atur, al maig Menorca tenia 874 persones aturades més que fa un any, un 16,16% més; mentre al conjunt de les Illes la pujada de l'atur en relació a l'any passat és la meitat, un 8,9% (cosa que tampoc es pot valorar com una dada positiva, ja que també continua la destrucció d'ocupació).

• La contractació laboral baixa a Balears un 1,5% en relació al mateix mes fa un any, a Menorca baixa un 10,5%. La contractació indefinida cau a les Illes un 5,7%, a Menorca un 12,7%.

• Creació de llocs de feina? No hem avançat en cap de les Illes, però així i tot hi ha prou diferencies. A Menorca el ritme de destrucció de llocs de treball és elevadíssim, un 6,5% de llocs de feina menys que fa un any, a Balears la xifra es redueix a un 2,4%.

• Els autònoms? Tres quarts del mateix, a Balears es perden un 1,6%, a Menorca en perdem quasi el doble, un 2,6%, 173 autònoms han tancat aquest any a Menorca.

Què perdem pel camí amb aquet transit ortodoxa cap a la recuperació? Perdem serveis, perdem prestacions, perdem educació, perdem salut, i també perdem treball, ocupació, l'oportunitat de viure dignament. Perdem treballadors de la industria, 372 en un any, del petit comerç, 171, treballadors de l'àmbit de la sanitat i els serveis socials 104, i continua la pèrdua de treballadors de la construcció, 607 en un any, el sector més castigat per aquesta llarga crisi.

Perdem generacions de treballadors, els que han esgotat totes les prestacions i els que no tenen prestacions perquè no han tingut l'oportunitat de treballar mai, molts dels nostres joves. Perquè la reforma laboral incentiva la contractació del treballador que més prestació cobra i els retalls pressupostaris suprimeixen o redueixen els programes específics per aquests col·lectius, els de foment de la contractació, programes experimentals i la formació. La formació certificada, especialitzada, capaç de respondre a les necessitats d'uns nous temps i que garanteixi la igualtat d'oportunitats de tots.

I totes aquestes pèrdues que hem viscut aquest hivern, el mes de març, no es veuen compensades per cap creixement en l'ocupació del sector turístic. La temporada és curta i es va escurçant encara més, la pèrdua de connectivitat aquest hivern no ha ajudat (hem perdut al primer quadrimestre del 2012 un 20% del turisme que teníem fa un any, en les mateixes dades, 16.000 visitants dels que 12.000 són espanyols).

I així i tot, i per tot el que vivim, hem de lluitar. Tenim al mes de març un sector industrial amb 2.997 treballadors, un petit comerç de 3.021 treballadors, el sector de la construcció que manté 3.250 treballadors, agricultura i pesca amb 743 treballadors, hostaleria amb 2.525 treballadors, transports amb 1.062 treballadors, professional i tècnics 1010. Tots aquests sectors suposen el 60% de l'afiliació, dels llocs de feina que tenim a Menorca, llocs de feina que hauríem de ser capaços de protegir i fer créixer estratègicament en els àmbits que malgrat tot encara generen ocupació a altres indrets, ocupació en el sector energètic, serveis turístics, tecnologies de la informació i la comunicació (Tics), sector mediambientals, serveis a les persones...

Menorca és petita, la nostra dimensió té molts d'inconvenients, però també té, i suposa, oportunitats, com és la de treballar molt prop del ciutadà, fer-ho de manera concertada, amb plans específics i complementaris en els diferents sectors econòmics, en una estratègia global d'illa. La urgència la tenim aquí, el proper hivern, amb la majoritària contractació temporal de menys de tres mesos que es fa avui, i que no donarà drets de prestacions a molts treballadors. La situació pot ser més difícil, i no ens ho podem permetre, ara és el temps d'evitar que passi, convençuts que hi ha respostes.Al Parlament de les Illes Balears s'aprovaren fa un mes tres importants acords, entre d'altres en matèria d'ocupació laboral, un primer acord, que el Govern concerti amb els agents econòmics i socials el Pla d'Ocupació 2012-2016, amb l'objectiu d'establir mesures d'acció publica i privada que permetin la reducció de l'atur interanual i l'atur dels joves de les illes Balears. Un segon acord, habilitar els recursos econòmics que de manera extraordinària possibilitin mesures d'urgència per l'accés al treball dels col·lectius amb especials dificultats i aturats de llarga durada. I un tercer, articular el programa de segona oportunitat, amb ajuntaments i escoles d'adults. Des de Menorca, des de la nostra pròpia realitat, hauríem d'estar preparats per participar-hi i, per tant, treballar ja les propostes que hi podem aportar, obrint camins per lluitar contra la crisi.

Lo más visto